Reuzenaardbei

Proef de Texelse zomer, eet een Ze zien er letterlijk uit om op te eten. Ze smelten in je mond. En zijn een regelrechte verwennerij voor de smaakpapillen. We hebben het over de sappige, zoete aardbeien van Texelse bodem. Een regelrechte smaak­ sensatie speciaal geteeld en geselecteerd voor de fijn­ proever door Theo en Nico Boersen. De naam van het aardbeienteelt­ bedrijf aan de Schorrenweg in Oos­ terend van de gebroeders Boersen reuzenaardbei! dere verkooppunten op het eiland. De broers zoeken de lekkerste soorten uit en kweken die. Theo: ‘Dat zijn vaak de meest kwetsbare aardbeien. Alles gaat met de hand. Aardbeien plukken zonder ze te beschadigen is een kunst. Het duurt een week om het iemand te leren.’ ‘Onze aardbeien worden maximaal biologisch gekweekt’, vult Nico aan. ‘En met behulp van gevitali­ seerd kraanwater. Dat is lekker en gezond en verbetert de kwaliteit en productie.’ De aardbeien van Theo en Nico zijn altijd vers! Theo: ‘Van aardbeien die een dag in de winkel gelegen heb­ ben, maken we jam. Volgens ouder­ wets recept van mijn moeder. Zonder kleur-, geur- of smaakstoffen.’ Nico: ‘Toen we met het kweken van aardbeien begonnen, gooiden we de exemplaren die we niet mooi genoeg vonden op de grond. Moeder vond dat zonde. Zij raapte de aardbeien op en gaf ze een tweede kans. Ze kookte er jam van. Wij hadden zoiets van ‘wat moet je met die rotzooi?’ Maar moeder glimlachte en zette de jam in potjes te koop aan de weg. Tot onze verba­ zing waren ze zo verkocht.’ TEXEL s tip Texel ontdekken per cabrioletbus Texel bekijken op een bijzondere manier? Dat kan. TexelTours verzorgt in de zomermaanden interessante Texel-excursies met een heuse cabrioletbus. De bus rijdt langs alle bijzondere plekken van het eiland. Vanuit de open bus kun je genieten van een prachtig uitzicht. Ondertussen vertelt een gids alles over de omgeving en het leven op het eiland. De rit gaat ondermeer langs de vuurtoren van Texel, het bijzondere kerkje in Den Hoorn en het Nationaal park Duinen van Texel. luidt niet voor niets De Reuze A ardbei. De aardbeien zijn reusachtig lekker om zo op te eten en ook de van aardbeien gemaakte jam, sap en ijs vormen een reuzen smaak­ sensatie. De rode joekels worden gedeeltelijk geteeld op de Texelse grond. Het gros groeit echter op 5 kilometer tafels. De oogst wordt verkocht aan de Schorrenweg zelf, maar ook bij an­ Foto: Zilte Zaken Info: TexelTours, Heemskerckstraat 31, Oudeschild. Tel. (0222) 315 555, info@texeltours.nl Binnen BBQ Zit het weer even niet mee en wil je toch barbecueën? Dat kan bij Restaurant Bosch en Zee in De Koog. Je kunt met familie, vrienden en/ of andere gasten van het vakantiepark aanschuiven aan de barbecuetafel. Voor een vaste prijs kun je onbeperkt gebruik maken van het vleesen saladebuffet en zelf bonte spiesen samenstellen om deze daarna te bakken op de BBQ die in je eigen tafel zit. Drank en desserts worden apart gerekend. Er is een speelhoek en speeltuin voor kids. Honden zijn welkom. Bosch en Zee, Dorpsstraat 235, De Koog. Mmmh, ein Eis! Eisverkäuferin Ans Kikkert ist eine auffällige Erscheinung auf Texel. Gehüllt in einen Overall Moeders jam werd een succesnum­ mer en is dat nog steeds. Van ver buiten de landsgrenzen wordt het broodbeleg besteld door toeristen die het ooit op Texel geproefd heb­ ben en sindsdien geen fabriekscon­ fiture meer willen. De Reuze Aardbei, Schorrenweg 30-32, Oosterend. www.dereuzeaardbei.nl Texel in een vaasje, potje of gewoon lekker op brood Welkom in de Zelfpluktuin! We gaan op vakantie en nemen mee…. Lege jampotjes! Voor steeds meer toeristen is het een terugkerend ritueel aan het worden. Texel bezoeken? Dan eerst naar de Zelfpluktuin van Willem en Trudy Boersen in Oudeschild. Voor een portie eerlijke en verse zachtfruitsoorten. Om op te eten, maar ook om zelf jam van te maken. Gewoon op het campinggasstelletje in de buitenlucht. En op de terugweg? Ook dan nemen de overkanters graag wat Texelse natuurproducten uit de Zelfpluktuin mee. Als souvenir om thuis nog even lekker na te genieten. aardbeientaart kan ook. Sinds de introductie eind vorig seizoen is er op de site van de Zelfpluktuin een stroom van berichten binnen geko­ men. Want iedereen wil het recept van de smakelijke aardbeientaart weten. Maar die blijft natuurlijk top secret! Wie niet zelf wil of kan plukken kan in de boerderijwinkel allerlei producten uit de tuin kopen. Zoals zelfgemaakte jam, limonadesiroop en likeur. Ook zijn er aardbeien, rode bessen, blauwe bessen en tomaten te krijgen en heerlijk zelfgemaakt sorbetijs in verschillende fruitsmaken. Voor wie eens iets heel anders wil worden in de Zelfpluktuin de hele zomer op zaterdagochtend schilder­ cursussen gegeven onder leiding van kunstenares Door Dogger. Voor beginners en gevorderden. Een of meerdere keren meedoen is moge­ Foto: Zilte Zaken lijk. Deze zomer is er ook een cursus speksteen snijden. De Zelfpluktuin is van maandag tot en met zaterdag geopend van half mei tot en met oktober tussen 9.30 en 17.30 uur. De toegang is gratis. De Zelfpluktuin, Middellandseweg 4, Oudeschild, www.zelfpluktuin.info De Zelfpluktuin aan de Middelland­ seweg is een regelrechte hit onder de bezoekers van Texel. Naast aller­ lei soorten bessen, aardbeien en frambozen kan iedereen er zelf een gezellig boeket bloemen plukken. Lekker genieten van een kopje koffie op het terras kan ook. Je mag er zelfs je eigen meegebrachte brood­ jes oppeuzelen. Heerlijk met net zelf vers geplukte aardbeien als beleg. Proeven van Trudy’s eigen gemaakte mit kurzen Hosenbeinen und roten Taschentüchern steht sie jeden Nachmittag am Waldrand von De Dennen, am Jan Ayeweg beim Radweg Richtung Den Hoorn. Der fröhliche Eiswagen, das nach altem Rezept hergestellte Eis, der stimmungsvolle Ort … Alles trägt zu dem ‘Wie bei Oma’- und ‘Ferienspaß total’Gefühl bei. Ihr Geheimnis? ‘An einem Eis zu lecken löst das größte Glücksgefühl aus.’ 11 Advertentie

Advertentie

Voor uitgaven, online reisgidsen en whitepapers zie het Online Touch CMS systeem. Met de mogelijkheid voor een web winkel in uw boeken.

Zomer 2009 Lees publicatie 14Home


You need flash player to view this online publication