Texel ~ toen De uit 1684 stammende boerderij Catharinahoeve aan de Rozendijk 17 in Den Burg kwam aan het begin van de twintigste eeuw in het bezit van de familie Hoogenbosch. Het was Jaap Hoogenbosch die naar Texel kwam om te gaan boeren. Feitelijk zat hij in de schoenen. Maar hij vond de vrouwelijke clientèle nogal lastig en besloot tot een carrièreswitch… Zoon Ben nam de veehouderij in 1952 over. Toen de voerrekening jaren later de pan uitrees, zette hij een punt achter het boerenbedrijf. Hij verkocht de koeien en het land, betaalde zijn schulden, kocht een patatwagen en ging aan de slag als fritesbakker. Ondertussen verbouwde hij zijn boerderij tot restaurant. In 1965 ging zijn ‘Boerderij Restaurant Catharinahoeve’ open; toen nog een eenvoudig eethuis met gerechten als een halve kip, patat, braadworst, kroketten en drie soorten pannenkoeken. Ook waren er gastenkamers voor logies met ontbijt. Catharinahoeve stond bekend als een gemoedelijke uitspanning waar moeder bij de deur de kassa beheerde en werd geflankeerd door allemaal blonde kindertjes. Toen het zevental nazaten groter werd, droegen ze allen hun steentje bij. Ze zijn allemaal in de horeca terechtgekomen. Het was zoon Maarten, in 1974 fulltime in dienst gekomen, die in 1981 Catharinahoeve overnam. Anno 2008 is het diens zoon Joost die de scepter zwaait. Opa Ben heeft tot zijn 72ste in de keuken gestaan. Oma maakt nog steeds de gordijnen en kleedjes en bakte tot drie jaar terug alle appeltaarten. Ze worden nog steeds volgens oma’s recept bereid. Verder is het familierestaurant befaamd om de gezel- Texel Toen: een nostalgische terugblik in het verleden van Texel. Dit keer terug in de tijd met Boerderij Restaurant Catharinahoeve. Aanzicht van de Catharinahoeve in 1965 Het restaurant en de open haard zonder kap in 1965 De eerste prijskaart uit 1965 ligheid, het goede prijs/ kwaliteitsniveau, de snelle bediening en de heel uitgebreide kaart. De meeste gerechten worden in eigen keuken gemaakt. Met 150 zitplaatsen binnen en ruim honderd buiten is er volop plek voor Texelaars en vakantiegangers. De grote speeltuin is een trekker bij uitstek! Sprokkelvergunning om hout in het bos te sprokkelen voor de open haard texelnu ulinair C 2cl balsamico azijn, 100 gr suiker, 100 gr chorizo, peper, zout, olijfolie. Leg de chorizo op vetvrij papier en droog de chorizo bij 90 graden 40 minuten in de oven. Snijd de bloem kool in roosjes. Kook de bloemkool in de room gaar. Pureer de gare bloemkool met toevoeging van een beetje boter, voeg zout en peper toe en laat de crème nog iets inkoken. Carameliseer de suiker, blus af met de port en balsamico. Laat rustig indikken tot het een stroop wordt. Verwijder de spier van de coquilles en rooster ze aan beide zijden tot ze goudbruin gekleurd zijn. Leg op een bord een flinke lepel bloemkoolcrème, hierop de ge roosterde coquilles. Hier omheen de stroop, garneer met een stukje gedroogde chorizo. Restaurant De Taveerne, Dorpsstraat 119 – 121, De Koog, 0222 – 317 585, www.taveernetexel.nl In TexelNU Culinair verzorgt een Texelse topkok exclusief voor TexelNU een heerlijk recept om thuis te maken. Dit keer is dat Eric Scheidemann (43), sinds anderhalf jaar chef-kok van Restaurant De Taveerne in De Koog. Eric: ‘Wij koken Bourgondisch; hanteren dus de klassieke keuken met een hang naar veel gerechten met saus. Onze gasten krijgen een duidelijke maaltijd op tafel.’ Eric werkt veel en graag met Texelse producten. GEROOSTERDE COQUILLES CREME VAN BLOEMKOOL CHORIZO – PORT & BALSAMICO REDUCTIE Zijn favorieten van dit moment zijn de producten van de Limousin koeien op Texel en het lamsvlees van Goënga. Met als een van de fijn ste werkzaamheden de voorberei ding (‘dan heb je tijd om de meest leuke dingen te doen’), betitelt hij zijn beroep als ‘heel mooi’. ‘Je moet altijd je koppie erbij houden om altijd kwaliteit te leveren. Dat is het moeilijkste, maar ook het mooie van het vak. Benodigdheden (4 personen): 12 stevige coquilles (Jacobs mosselen) 500 gr bloemkool, 4 dl room 50 gram roomboter, 8 cl rode port, 23 Advertentie
AdvertentieScoor meer met een online winkel in uw magazines. Velen gingen u voor en publiceerden magazines online.
Zomer 2009 Lees publicatie 14Home