Texelse wijnen

Geweldige Nederlandse wijnen komen van ons eiland ‘Als ik op mijn trekker door de wijngaard rijd, word ik overvallen door een ontzettend Interview: Tekstbureau C&M Media jaar mooier. En de wijnen die je maakt worden ook ieder jaar meer bijzonder. Naarmate de planten ouder worden, nemen ze steeds meer mineralen op. Onze eerste twee witte wijnen, de Riesling en Johanniter, zijn heel goed gelukt. De rode wijnen zijn bijna klaar. Ze liggen na te rijpen op eiken. Ik hoop ze eind dit jaar te kunnen presenteren.’ De Kroon van Texel is een milieuvriendelijke wijngaard. Jan-Jaap: ‘We houden de ondergrond schoon door middel van schoffelen. Daar komen geen bestrijdingsmiddelen aan te pas. En onze druiven zijn meeldauw resistent. Dat betekent dat we niet tegen meeldauw hoeven te spuiten. Vaak wordt er door buitenlandse toeristen verbaasd gereageerd. Een wijngaard op Texel? Dat kan toch niet? Wel dus. En als bezoekers de wijn proeven, slaan ze stijl achterover vanwege de kwaliteit.’ Voor een goed glas wijn wordt heel wat werk verzet, zo blijkt. Werkdagen van zestien uur zijn Jan-Jaap niet vreemd. Tijdens de eerste oogst is hij zeven dagen in de week met plukkers in touw om de druiven te oogsten. ‘Daarna ben ik continu in de wijnmakerij bezig’, legt hij uit. ‘Wat je vandaag plukt, moet vandaag verwerkt worden. Dat resulteert in de beste kwaliteit wijn. Het hele proces van wijn maken doe ik alleen. Er komt vooral qua hygiëne heel wat bij kijken. Een bacterie is genoeg om duizend liter wijn naar de knoppen te helpen. Daarom laat ik er niemand anders bij.’ Iedere dinsdagochtend 11.00 uur, vrijdagmiddag 14.00 uur en zaterdagochtend 11.00 uur is er een rondleiding met wijnproeverij in de schapenboet waar De Kroon haar onderkomen heeft. De eigenaar vertelt over de totstandkoming van zijn bedrijf. Daarna mag de wijngaard bekeken worden. Hoogtepunt is het proeven van de wijnen. Reserveren is alleen nodig voor groepen van tien personen of meer. Wijngaard De Kroon van Texel, Rozendijk 32, Den Burg, telefoon (0222) 315 546 rijk gevoel’ Foto: Zilte Zaken Op Texel groeien puike druiven. Waar ook nog eens geweldige wijnen van worden gemaakt. Waar? Bij de enige wijngaard en wijnmakerij van het eiland aan de Rozendijk in Den Burg: Wijngaard De Kroon van Texel. Zelfs een Zwitserse professor in de wijn kon tijdens het proeven zijn smaakpapillen niet geloven. Dat gold tevens voor zijn vrouw die over wijnen schrijft. Ook toe aan iets bijzonders? Op dinsdagochtend, vrijdagmiddag en zaterdagochtend is de wijn gaard open voor publiek en kunnen de bijzondere Riesling en Johanniter van Texelse bodem worden geproefd. Het begon allemaal met een artikel over wijngaarden en wijn maken in een landelijke glossy. Eigenaar JanJaap Kroon (30): ‘Mijn schoonvader liet me het stuk zien en zei: ‘Dat lijkt me echt wat voor jou’. Samen zijn we allerlei wijngaarden in Nederland gaan bekijken. Ik raakte enorm enthousiast. Het leek me geweldig om de druiventeelt naar Texel te halen. Ik heb een cursus druiven telen en wijn maken gedaan. Vijf jaar ge- leden gingen de eerste vijfhonderd plantjes de grond in.’ Het jaar erop werden nog eens 1.500 druiven op Texelse bodem geplant en het jaar daarna zelfs 6.500 planten extra. Om een start met zijn bedrijf te kunnen maken, schreef Jan-Jaap het eerste jaar wijnabonnementen uit die recht geven op twaalf flessen wijn. De Kroon van Texel is nu drie hectare groot . Na de eerste serieuze oogst vorig jaar werd al 3.500 liter heerlijke wijn gemaakt. Jan-Jaap Kroon voelt zich als een vis in het water in zijn wijngaard. ‘Het duurt nog wel vijf jaar voordat we echt een rendabel bedrijf zijn, maar dat heb ik er zeker voor over’, vertelt hij. ‘Een wijngaard leg je aan voor 25 tot dertig jaar. De eerste tien jaar ben je alleen maar aan het investeren. Ik wilde graag voor mezelf beginnen en iets aparts hebben. Dat is gelukt. Deze druiven en de wijn die ik er van maak zijn een mooi echt Texels product. Waarom de wijn zo lekker smaakt? De zilte grond zal zeker van invloed zijn.’ ‘Ik houd van werken in de buitenlucht en met de seizoenen’, vervolgt hij. Als ik op mijn trekker door de wijngaard rijd, word ik overvallen door een ontzettend rijk gevoel. Zo’n tunnel met druiven wordt elk Exclusieve Italiaanse koffie bij De 12 Balcken Als er ’s morgens geen koffie is, komt hij zijn bed niet uit. Want zonder het goddelijke bruine vocht kan de dag niet beginnen. En het moet ook zeker een goed bakkie zijn. Want Co Vermue is een koffiefanaat met getrainde smaakpapillen. In De 12 Balcken schotelt hij zijn klanten daarom alleen het beste van het beste voor: versgezette koffie van Segafredo. Om niets aan het toeval over te laten worden twee keer per maand nieuwe bonen aan De 12 Balcken geleverd. De Segafredovertegenwoordigers drinken dan samen met Co een heerlijke espresso of andere verse koffiesoort. Om even te controleren of de smaak wel perfect genoeg is. Zo nodig wordt de koffiemachine aangepast. ‘Toen ik op mijn 23e in De 12 Balcken ging werken was koffie nog gewoon filterkoffie’, vertelt Co Vermue. ‘We hadden een D.E.-machine staan en gingen met de kan langs de tafels om het tweede bakkie in te schenken. Als ik in Amsterdam kwam, dronk ik wel eens espresso koffie en toen er steeds meer vraag kwam naar cappuccino en koffie verkeerd hebben we in 1989 een eerste espresso automaat aangeschaft. Wat een vooruitgang was dat. Opeens hadden we elk moment van de dag een echt vers bakkie voor de klanten.’ De 12 Balcken wil zich op koffie gebied in Den Burg onderscheiden. ‘Daarom zijn we ons gaan speci- aliseren. We begonnen met één molen en hebben er nu twee. Sinds kort wordt elk kopje niet vers gezet maar ook vers gemalen. Dat is nog net even lekkerder. We hebben gekozen voor het exclusieve merk Segafredo, want dat is de top in koffieland.’ Om de lekkerste koffie van Den Burg te kunnen blijven schenken, worden er regelmatig workshops gevolgd. ‘We leren dingen als opschuimen, hoe lang de koffie er over moet doen om door te lopen en hoeveel druk we moeten zetten op het apparaat. Het is een vak apart. Het leuke is dat je fysiek bezig bent met je product. Dat geeft schwung aan de zaak!’ 13 Advertentie

Advertentie

Heeft u een PDF, modern media of elesmateriaal? Gebruik Online Touch: lesmateriaal online bladerbaar op uw website plaatsen.

Herfst 2009 Lees publicatie 16Home


You need flash player to view this online publication