TexelNU culinair

Mooie Texelroutes en vogelkijkplekken Ook aandacht voor een Texels ‘doeboek’, één met mooie Texelroutes per fiets en te voet. De nieuwe vogel-dvd laat de beste Texelse vogelkijkplekken en de vele vogels op Texel zien. BAs Column Texel 4 fietsroutes en 24 wandelingen Korte en lange routes langs de mooiste plekjes van Texel (in het Nederlands en Duits) Om te lezen en uit te voeren: de nieuwe VVV­uitgave met 4 fietsroutes en 24 wandelin­ gen over Texel. Op klein formaat en in een handige ringband (dus uitneembaar) zijn leuke tochten met dito namen uitgezet. Zo is er de Vuurtorenroute (fietstocht van 30 kilometer) die je langs de leukste plekken in het noorden van Texel voert. In het licht van de vuurtoren, is de wandel­ variant met een lengte van 3,4 kilometer. Nog zo’n leuke: Het geheim van de boswachter. Deze 2,5 kilometer lange wandel­ tocht leidt je door een prachtig deel van het bos bij Den Hoorn. De uitgave is rijk geïllustreerd, voorzien van duidelijke kaarten en geeft tips voor langs de route. Een aanwinst voor wie de bestaande routes al heeft afgelegd! (€ 5,95) Bas is ‘beroepsoverkanter’, woont in Den Hoorn en werkt bij theaterrestaurant Klif 12. Doen of niets doen… ‘Wat zullen we gaan doen, in de vakantie? Lekker actief erop uit of gaan we heerlijk niets doen?’ Dit is zo’n vraag, die ter sprake kan komen, voorafgaande aan vakanties. Bij de eerste optie kan ik me, met het oog op Texel, wel het een en ander voorstellen. Ondanks dat je in de winterdagen toch wat beperkter bent, in de mogelijk­ heden, blijft er voldoende over om binnen of buiten te onder­ nemen. Als je het werkelijk niet meer weet, kun je de agenda’s raadplegen, van de diverse gratis bladen, die je overal tegenkomt, zoals nu, deze ‘TexelNU’. Maar over de tweede optie, ‘lekker niets doen’, ben ik niet zo flexibel. Dat heeft te maken met iets van vroeger. Als kind leer je lezen en schrijven en in het verlengde daarvan een stukje grammatica. Bijvoorbeeld; ‘Vader maait het gras’; ‘moeder smeert het brood’; ‘broer slaapt een gat in de dag’. De onderwerpen zijn hier respec­ tievelijk, vader, moeder en broer. Maar dan naar de werkwoorden, woorden die een bepaalde activi­ teit aanduiden. Dat is in de eerste zin het woord maaien, dat heeft nog iets van werken; in de twee­ de zin het woord broodsmeren, hoewel dat nu niet bepaald het werk is, maar dan, die derde zin, daar heb ik moeite mee. Mogelijk door mijn sterke arbeidsethos. Maar dat, terwijl mijn vader het gras maait en mijn moeder brood smeert, het slapen van mijn broer te benoemen als een werkwoord, ging mij te ver. Hij had ook later, in zijn leven, aan werken een broertje dood. Maar goed, in mijn leven heb ik moeten accepteren dat uitrusten, zonnebaden, het tegenwoordig veel gebruikte chillen, onder­ uit hangen, vervelen, echt wel werkwoorden zijn. Maar het jeukt nog wel! ‘Goh, schat, laten we weer eens naar Texel gaan en gewoon niets doen. Kijk jij even op internet wat er allemaal te doen is’. Dat stel ik me dan ook voor. Dat Harry en Gerda in agen­ da’s gaan kijken wat ze zoal niet gaan doen. ‘Goh, moet je kijken, er is een kerstmarkt in Den Burg’, ‘om drie uur worden bij Ecomare de zeehonden gevoerd’, en ver­ volgens worden ze helemaal lyrisch en opgewonden, bij het idee dat ze dat dan allemaal niet gaan doen, want ze gaan heerlijk niets doen. Ik hoop dat U weet wat U in de vakantie gaat doen. En mochten er momenten zijn, dat U ook even niets doet, dat U er dan van geniet. Overigens, ‘genieten’ is dan ook een werkwoord. Vogels van Texel Texel vogeleiland dvd ‘Vogels van Texel’ is een dvd die is uitgegeven door Vogel­ informatiecentrum De Verrekieker in samenwerking met Natuur­ monumenten ter gelegenheid van het feit dat de organisatie een eeuw op Texel is gevestigd. De film toont de mooiste vogelkijkplekken. Ook zijn meer dan zestig vogels die je op Texel kunt aantreffen in beeld gebracht. Naast de dvd is de tekst van de hoofdfilm bijgevoegd, zodat je die nog eens rustig kunt lezen. Ook met fietskaart. (€ 17,95) TEXELNu ulinair C In TexelNU Culinair verzorgt een Texelse topkok exclusief voor TexelNU een heerlijk recept om thuis te maken. Dit keer Jef Schuur (39), eigenaar/ chef-kok van Texels meest bekende restaurant: Culinaire Verwennerij Bij Jef in Den Hoorn. Bij Jef kreeg in 2008 de hoogste culinaire onderscheiding, een Michelinster. Bak tot slot de poonfilet. Verwijder eerst de middengraat met een punttang. Snijd de filet aan de huidkant voorzichtig in en bak hem langzaam op de huidkant tot je de garing ziet opkomen. Draai hem om en laat hem dertig seconden op de vleeskant bakken. Leg de pastinaak op het bord, leg de kokkeltjes eromheen en vervolgens de saus. Leg de poon erop. Culinaire Verwennerij Bij Jef, Herenstraat 34, Den Hoorn, tel. (0222) 319 623, www.bijjef.nl GEBAKKEN POON MET CRÈME VAN PAsTiNAAK EN KOKKELTJEs In de Frans­Mediterrane keuken, waar moderne gastronomie centraal staat, wordt gewerkt met ‘eerlijke’, ambachtelijk geteelde topproducten. Als het even kan van Texelse bodem. Jef laat in zijn bereiding het product volledig tot zijn recht komen. Puur natuurlijke creaties, op de beste manier klaargemaakt. Bereidingswijze Kook de kokkeltjes zoals je mosselen bereidt. Pel ze en zeef het sap. Kook dit tot de helft in. Maak het sausje af door er olijfolie doorheen te doen en dit mengsel met een staafmixer tot een schuimig geheel te maken. De olijfolie kan eventueel worden vervangen door room. Voeg aan de saus een brunoise toe (zeer fijn gesneden blokjes van circa drie millimeter) van de groenten waar je de kokkeltjes in hebt gekookt (selderij, prei, uien en wortel). Schil de pastinaken en snijd ze in grove, gelijkmatige stukken. Kook ze gaar. Voeg room toe en draai dit tot vladikte. Breng op smaak met peper en zout. Foto’s: Zilte Zaken 7 Pagina 6

Pagina 8

Heeft u een clubmagazine, modernmedia of digitale gebruiksaanwijzingen? Gebruik Online Touch: magazine digitaal zetten.

Winter 2009 Lees publicatie 17Home


You need flash player to view this online publication