Breed publiek voor boek ‘De Smaak van de Wadden’ Tekst: C&M Media Foto’s: Ruth de Ruwe TEXELT i p s Skéépe: dvd en boekje over Texels icoon Documentairemaker Michiel Beishuizen heeft in juni zijn project Skéépe gepresenteerd. Met een film en een boekje wordt op lichtvoetige wijze de schapenhouderij op Texel belicht. In de dertig minuten durende film staat de oude Texelse schapenhouderijfamilie Keijser van de Hallerweg in Den Burg centraal. In het bijbehorende boekje komen mensen die op een andere manier zijn betrokken bij het Texelse schaap aan TEXEL - Texel: landbouw. Vlieland: oernatuur. Terschelling: scheepvaart. Ameland: dorpsschoonheid. Schiermonnikoog: eigenzinnig. Vraag Annette van Ruitenburg, au teur van het boek ‘De Smaak van de Wadden’ in één woord de eilanden te beschrijven waar ze samen met fotografe Ruth de Ruwe intensief aan het werk is geweest om tot weer een prachtproduct te komen en bovenstaande antwoorden komen als eerste boven. Na het uitverkochte ‘De Smaak van Texel’ is ook ‘De Smaak van de Wad den’ succesvol. Positieve reacties van kookliefhebbers, natuurliefhebbers en mensen die een relatie met de Waddeneilanden hebben en ruime aandacht in de media zorgen voor een heel goede verkoop. Een boeiende inhoud, onderschei dende fotografie en een puike vormgeving binden de titels van Van Ruitenburg en De Ruwe. Net als de wisselwerking tussen producent en gebruiker, een thema waarnaar auteur Annette van Ruitenburg altijd op zoek is. In het in april ver schenen en bij Boekhandel Nauta Boek in Den Burg gepresenteerde werk ‘De Smaak van de Wadden’ wisten Van Ruitenburg en De Ruwe niet alleen de streekeigen produc ten van de Wadden op hun eigen wijze te presenteren, ook de unieke natuur kreeg royaal aandacht. ‘Via de burgemeesters en de VVV’s van de eilanden kregen we tips voor interessante onderwerpen voor het boek en kwamen we in contact met personen die ons op de eilanden wegwijs konden maken’, vertelt Annette van Ruitenburg. ‘Volgens de recensies staan er originele onder werpen in, dus het is goed gelukt de meest mooie natuur en voedselpro ducenten van de eilanden te laten zien. Daarnaast komt verantwoord omgaan met de natuur en eten uit de natuur aan bod. Het natuur aspect maakte het voor een blad als Grasduinen interessant om aandacht aan het boek te besteden. Ook het radioprogramma Vroege Vogels deed dat. Margriet besteed de er ook een groot artikel aan.’ ‘Al die aandacht is ook een mooie spin off voor het toerisme’, vervolgt ze. ’Er is natuurlijk een spannings veld tussen natuur en toerisme. Maar natuurliefhebbers die naar de Wadden komen, vormen een heel fijne vorm van toerisme omdat die mensen respectvol omgaan met de natuur. Hun aantal neemt toe. Het is zelfs zo dat er het afgelopen sei zoen op Ameland maar twee keer een waarschuwing is uitgegaan. Eén aan iemand die zijn fiets niet goed had neergezet in een natuur gebied en de andere aan eigenaars van een hond die los liep.’ Het tweetal is momenteel bezig met een kinderboek waarvan het verhaal zich afspeelt op Texel. Ook werken ze aan deel twee van ‘Onvergetelijke Groenten’, dat is uitverkocht. Ook andere gebieden in Nederland zullen door de twee Texelaars in hun specifieke boek vorm worden belicht. bod. Zoals schapenkaasmaakster van Kaasboerderij Wezenspyk, de wolspecialist van TexelWool, of de kunstenares die schapen schildert. Skéépe geeft op een amusante manier veel informatie over het Texelse icoon bij uitstek: het schaap. Prijs: € 19,95. Te koop in de Texelse boekhandels! Boerenbouwkunst op Texel Ook recent verschenen is Boerenbouwkunst op Texel; een fraai boekwerk van maar liefst 480 pagina’s en voorzien van meer dan 300 kleuren- en zwartwit illustraties, zoals schilderijen, pentekeningen, blauwdrukken en landmeterkaarten. In Boerenbouwkunst op Texel wordt 450 jaar boerderijbouw belicht. Zoals de stolpboerderijen, die al in de zestiende eeuw op ons eiland verschenen. Van latere datum zijn de Zeeuwse, Zuid-Hollandse, Groninger en Gelderse boerde- Kunstenares Fascinatie voor natuurlijke vormen ‘Ik ben niet altijd keramiste geweest. Ik heb literatuur gestudeerd en was docent Engels. In 1977 ben ik met mijn man Stefan en onze kinderen op Texel komen wonen. De omslag naar keramiste is geleidelijk gegaan. Ik ben autodidact. Ik heb geleerd om met klei te werken uit boeken en door heel veel te oefenen. Met mijn man die geoloog was en nu stoelen ontwerpt en maakt, heb ik formules bestudeerd en zo mijn glazuren samengesteld. Schelpen, stenen en andere natuurlijke vormen fascineren me al sinds mijn jeugd. Toen mijn man aan het werk was als geoloog liep ik vaak achter hem aan door de bergen en bewonderde de stenen en rotsen die we tegenkwamen. Tegenwoordig word ik enorm geïnspireerd door wat ik om me heen zie in de natuur op Texel en in Zuid-Frankrijk waar we een paar maanden van het jaar wonen. Ik schrijf voor bladen over keramiek en wordt ook geïnspireerd door de kunstenaars die ik bezoek. De vormen die ik maak, bedenk ik niet van tevoren. Ze ontstaan min of meer intuïtief. Ik zoek in mijn werk de essentie van de vorm. Meestal zijn de vormen die ik maak rond of hebben afgeronde hoeken en herinneren aan schelpen stenen of andere natuurlijke vormen. Eenvoud en kwaliteit, daar draait het in mijn werk om. Ik houd niet van trendy dingen die over een paar jaar weggegooid worden omdat de kleur niet meer in is. Ik wil dingen maken die het waard zijn om gemaakt en bewaard te worden.’ Nesrin During, Blazerstraat 4 Oosterend, www.during.nl rijen. Auteur Wilma Eelman laat zien dat de boerderijen onder invloed van bodemgesteldheid en landbouweconomische en sociaalculturele factoren een eigen ontwikkeling volgen. Dit boek is het resultaat van een samenwerkingsproject tussen Uitgeverij DrukWare en Stichting Historisch Boerderij Onderzoek op Texel. Prijs: € 53,95. Te koop bij de Texelse boekhandels. Nesrin During: 17 Pagina 16
Pagina 18Interactieve digi-spaarprogramma, deze verenigingsblad of publicatie is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het digitaal bladerbaar uitgeven van e-presentaties.
Zomer 2010 Lees publicatie 19Home