TEXELNU In TexelNU Culinair verzorgt een Texelse topkok exclusief voor TexelNU een heerlijk recept om thuis te maken. Deze keer Joël Ben Shachar (29), samen met zijn echtgenote Maaike alweer voor het zevende seizoen eigenaar van Restaurant De Robbenjager in De Cocksdorp. Ingrediënten bloedende aardbei: handjevol aardbeien, scheutje Passoa, 2 el suiker, 0,5 dl water, 4 grote aardbeien p.p. Bereidingswijze taartjes: 1. Laat de chocolade met de boter smelten in een vuurvaste kom op een pan met zacht sudderend water. Roer tot alles gemengd is en laat dan afkoelen. 2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de 8 siliconen vormpjes in met boter. Klop de eieren met de suiker tot het meng sel lichtgeel en in volume verdub beld is. 3. Spatel het eimengsel door de afgekoelde chocolade. Zeef er het meel en de cacao over en spatel alles losjes om. 4. Schep het chocolademengsel in de vormpjes en zet 8 minuten in de oven totdat ze gerezen zijn. Haal ze uit de oven en laat even rusten, daarna voorzichtig storten. LOPEND CHOCOLADETAARTJE MET BLOEDENDE AARDBEI Joël: ‘We proberen alles zelf te ma ken, dat maakt het voor ons ook veel leuker en interessanter. Natuurlijk gebruiken we verse ingrediënten. Het is wel eens puur eten op een puur eiland genoemd. We hebben voor ieder wat wils. We proberen altijd verrassende gerechten te presenteren. Onze bedoeling is om klanten extra te verwennen. Veelal gebruiken wij ingrediënten die andere koks ook gebruiken, maar wij presenteren het op een andere manier. De gasten vinden de pre sentatie erg mooi. Verder maken we bijvoorbeeld zelf chocolaatjes voor bij de koffie en koekjes voor bij het ijs. Daarbij proberen we een goede prijs/ kwaliteitverhouding te hand haven.’ Hierbij een heerlijk recept voor chocoladetaartjes. Ingrediënten taartjes: 125 gr in stukjes gebroken pure chocolade, 125 gr boter, 4 scharreleieren, 75 gr suiker, 50 gr zelfr. bakmeel, 1 el cacao, geklopte slagroom voor het serveren, 8 siliconen muffinvormpjes Bereidingswijze bloedende aardbei: 1. Doe het water en de suiker in een pannetje. Snijd het handjevol aard beien klein en doe de aardbeien erbij in de pan. Laat op zacht vuur eventjes pruttelen en pureer het geheel daarna met de staafmixer. Doe er daarna een scheutje Passoa bij en wrijf het door een zeefje. Daarna laten afkoelen. 2. Snijd de andere aardbeien in kleine stukjes voor het serveren. Restaurant De Robbenjager, Vuurtorenweg 146, De Cocksdorp, tel. (0222) 329 252, info@derobbenjager.nl Texel Toen: een nostalgische terugblik in het verleden van Texel. Dit keer terug in de tijd met echte Bakker Timmer. echte Bakker Timmer, met vestigingen in Den Burg en De Koog, is ontstaan in 1947, toen Jan Timmer en Annie Zijm uit Oosterend de bakkerij en winkel van bakker Koorn aan de Hogerstraat 5 overnamen. Het was de tijd dat de bakkersoven nog op takkenbossen werd gestookt en de eerste dagomzet, veertien gulden, nog een fiks bedrag was. Het ging goed met Bakker Timmer. Vijf jaar later werd het pand op nummer twee aangeschaft en in 1954 ging een geheel nieuwe, uiterst moderne bakkerij open. De betegeling, gekoelde werkbank en mengmachine baarden opzien. Het concept was zelfs zo vernieuwend dat Jan Timmer dacht dat hij de rest van zijn leven geen verbouwing meer nodig zou hebben. Maar de tijd en het vooruitstrevende ondernemerschap van de Timmers zorgden in 1960, 1963, 1966 en 1969 voor telkens nieuwe opknapbeurten. In 1963 werd een filiaal in De Koog geopend. In 1969 en 1970 volgden -vooral op verzoek van Duitse toeristen- tearooms in respectievelijk Den Burg en De Koog, die al snel voor een kwart van de totale omzet zorgden. In 1989 werden de bakkerij en tearoom in Den Burg samengevoegd. Twee jaar later volgde een half jaar durende grootscheepse verbouwing van het pand aan de Hogerstraat. Die duurde een half jaar, maar Timmer is geen dag dicht geweest. In 2003 werden alle bakactiviteiten verhuisd naar een moderne bakkerij in Oudeschild. Daar wordt op ambachtelijke wijze brood en banket gemaakt. Anno 2010 wordt echte Bakker Timmer gerund door de tweede en derde generatie Timmer. Met een moderne bakkerij in Oudeschild, twee winkels en een tearoom in Den Burg, een winkel en een tearoom in De Koog en leveringen aan supermarkten en horeca op het eiland is echte Bakker Timmer een toonaangevende onderneming op Texel. 19 Pagina 18
Pagina 20Interactieve digi-archief, deze drukwerk of lesmateriaal is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het online bladerbaar maken van digitale gebruiksaanwijzingen.
Zomer 2010 Lees publicatie 19Home