Culinair genieten en echte gastvrijheid in Texels noorden De Cocksdorp- Op zoek naar een eetgelegenheid met seizoensgerechten, Texelse ingrediënten en pure smaken? Waar culinair genieten, echte gastvrijheid, een sfeervolle ambiance en een hartelijke bediening vanzelfsprekend zijn? U vindt het in Texels noorden waar alle antwoorden samenkomen in specialiteitenrestaurant Topido. Karin van Dompselaar is de enthou siaste en zeer bedreven gastvrouw van Restaurant Topido. Zij leidt het in 1968 begonnen horecabedrijf van haar ouders Johan en Bea van Dompselaar met verve. Met als bindmiddel vakmanschap, passie en creativiteit presenteren Karin en chefkok René Topido als een specialiteiten restaurant waar het niet alleen culinair genieten is van Texelse heerlijkheden, maar ook één waar een sfeervol samenzijn en een hartelijke bediening een vanzelfspre kendheid zijn. ‘Het totaalplaatje moet kloppen’, aldus de eigenaresse. ‘Gasten moeten niet alleen genieten van het eten, ze moeten een heerlijke middag of avond hebben.’ Paling uit De Roggesloot Topido biedt een grote keur aan producten van Texelse bodem. Zoals Texels lams en rundvlees, Wad dengarnalen, Texelse bieren, Texelse kaas, Texelse aardappelen, Texelse paddenstoelen en Texels fruit. Een groot deel van het jaar komt de groente uit de eigen groente tuin. Als enige restaurant op Texel serveert Topido paling uit De Rog gesloot, het prachtige natuurreser vaat dat grenst aan De Cocksdorp. ‘Texelse producten hebben een geweldige kwaliteit. Waarom zou je ingrediënten van ver halen als je om de hoek de beste producten kunt kopen?’, verklaart Karin van Dompselaar haar visie. Verrassingsmenu In de keuken van Topido worden de ingrediënten verwerkt tot de heerlijkste gerechten. In het voor en naseizoen wordt de kaart aangevuld met verrassingsmenu’s. Chefkok René komt dan aan tafel en vraagt de gasten waar ze liever niet mee verrast willen worden. Vervolgens bereidt hij de heerlijkste spijzen. Karin: ‘Onze chefkok vindt dat het leukste om te doen. Hij heeft echt een passie voor koken. Bij elke gang licht hij toe wat hij heeft bereid. Het zijn altijd heel feestelijke gelegenheden.’ Wijsheid… Ter afsluiting van lunch of diner kunt u kiezen uit een van de vele Douwe Egberts thee of koffie specialiteiten, eventueel begeleid door een Texelse kruidenbitter of likeur. Aanbevolen wordt Wijsheid, een eigen likeur, gemaakt door Wijnhuis Oosterend ter ere van het veertigjarig jubileum van Topido. Zo is het nog eens leuk om je af te vragen, wat is Wijsheid…? Restaurant Topido, Lunch - Texelse Specialiteiten - Diner, Kikkertstraat 21 - 23, De Cocksdorp, tel. (0222) 316 227, www.topido.nl Maandag gesloten Specialiteitenrestaurant Topido: warm onthaal op Texelse heerlijkheden ADVERTORIAL Texelse Bierbrouwerij: Laat u rondleiden in het domein van de brouwer en proef zijn geweldige biersoorten… ADVERTORIAL het lekkerste uitje op Texel Wie kent niet het voortreffelijke Skuumkoppe, Texels meest geliefde en bekende bier? Skuumkoppe, een product van de Texelse Bierbrouwerij, is bij elk horecabedrijf, slijter en supermarkt op het eiland te koop. Ook op steeds meer plekken ‘aan de overkant’ is het donkere tarwebier van hoge gisting verkrijgbaar. Maak kennis met de brouwer, laat u rondleiden in zijn domein en proef de andere geweldige biersoorten uit zijn ketels… Het succesverhaal van de Texelse Bierbrouwerij is er niet alleen een van ambachtelijke producten met een uiterst verfijnde smaak, maar ook een van uitzonderlijke passie voor een vak, complimenten en prijzen van vakjury’s, een uiterste precisie van toepassing van recep ten en verwerking van granen van het eigen eiland Texel. Rondleiding Een rondleiding in de Texelse Bier brouwerij is dan ook het lekkerste uitje van Texel. De rondleiding start vanuit het Proeflokaal, of, bij zonnig weer, vanaf het terras. Samen met een van de medewerkers wandelt u naar de brouwerij. Gedurende ongeveer drie kwartier neemt hij u mee langs alle facetten van het brouwen van het Texelse bier. U kunt ruiken, ervaren en zien hoe de bijzondere bieren worden gemaakt. Proeflokaal Daarna is het tijd voor het echte werk: het proeven! Het proef plankje bevat vier glaasjes verschil lende, vers getapte bieren van de brouwerij. Hier kunt u in alle rust de karakters van de bieren vergelij ken en uw favoriete Texelse biertje uitkiezen. Texels Eyerlander Amber Bijzonder is natuurlijk voor de bezoekers van het proeflokaal dat u het hele jaar door met alle soorten Texels bier kennis kunt maken. Verder zijn er bier en glaswerk, flessenopeners en kleding met het logo van de brouwerij te koop. Nieuw en ook een aanrader is het speciaalbier Eyerlander Amber, een feestbier dat ter gelegenheid van het 175jarig bestaan van Polder Eierland is gebrouwen. Texelse Bierbrouwerij, Schilderweg 214b, Oudeschild, telefoon (0222) 313 229, Zondag en maandag gesloten. www.speciaalbier.com RONDLEIDINGEN: april t/m oktober van dinsdag t/m zaterdag om 14.00 uur en 15.00 uur, op zaterdag om 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur. Graag minimaal 25 minuten voor aanvang aanwezig zijn. 33 Pagina 32
Pagina 34Heeft u een drukwerk, online publisher of digitale nieuwsbrieven? Gebruik Online Touch: reisgids converteren naar een online publicatie.
Zomer 2010 Lees publicatie 19Home