Texels producten route Proeven op Sien Texels? Dat laten fotograaf Tino Kerdijk en journalist Ingrid Spelt zich geen twee keer zeggen. Voor een dagje smullen van échte Texelse producten en genieten van wisselende landschappen springen ze op de solex. 28 Veerdienst Texel - Vlieland 1/5 tot 30/9 31 32 33 30 29 Tekst: Ingrid Spelt Foto’s: Tino Kerdijk Bewaakt strand 27 Eierlandsche duinen Krimbos 35 DE COCKSDORP GG ES O LO T Op de plek waar de schout ooit tafelde in Den Burg is nu het karak teristieke restaurant het Schoutenhuys gevestigd. Het restaurant 1 20 26 PO voor een lekker stukje vlees. Haker zoekt de Texelse runderen, lam meren en geiten zelf uit. Worst en vleeswaren worden ambachtelijk door hem bereid. Geitenvlees is nieuw in Hakers vleespalet. De smaak is vergelijkbaar met varkensvlees, maar het is wel ge zonder. Hakers tip voor een heerlijk geitenboutje: bestrooi het met roze marijn, peper en zout en laat het 45 minuten stoven. Stoompoort 7c, Oudeschild, tel. (0222) 310 133. De Krim Golfbaan 33 34 RO PO ST W 7 8 9 22 23 24 26 32 HO EG LL AN DS 25 De Slufter EW EG 31 Polder De Eendracht Midden-Eierland Polder Eierland 30 OO EG RS De Schorren PR ON GW HO DE MUY Vliegveld 21 OF DW EG STU IFW SL 10 11 Bewaakt strand Bewaakt strand AN LA 18 19 UF EG TE RW De Nederlanden KORVERSKOOI 27 28 29 EG Polder Het Noorden BU ITE NZ WIN W EG Bewaakt strand Zuid-Eierland M ST UY W EG Hulpkok Zukkaro Elzarea PONTWEG serveert zogenaamde ’Gerechies’, gerechten in klein formaat en zijn veelal bereid met Texelse produc ten. Een must volgens het culinaire team. ’Vele Texelaars weten niet NIE UW De lekkerste garnaal komt uit de Waddenzee, zegt Dirk Albert Blom van Waddengarnaal Texel. De Bewaakt strand 16 17 3 DE KOOG WE G 17 16 15 LIM IET WE G SC H O E RR NW EG BINNENZWIN Krassekeet Oost WAAGEJOT DER Polder Waal en Burg MOLENKIL Zevenhuizen WESTERKOLK OOSTERKOLK LAN RU ROMMELPOT DE 14 STA ART OO ST E ER ND ER YS WE G OOSTEREND ECOMARE 13 DE WAAL Ongeren 11 N501 12 Spang DIJKMANSHUIZEN DIJ KS G WE Bewaakt strand 14 15 R E OZ ND IJK DEN BURG 10 9 LAAGW AA DE DENNEN Fonteinsnol WE STE RW EG KA D L ER W EG wat voor lekkers er op eigen eiland te halen is.’ Groeneplaats 14, Den Burg, tel. (0222) 312 041. 13 De Westen Driehuizen Dirk Albert Blom met de garnalen DE HOGE 6 BERG De Hemmer M HEM ERW EG 5 OUDESCHILD Bewaakt strand 12 Georgische Erebegraafplaats IJ 7 SC H SD IJ K 8 ILD ERW EG 6 5 ROM 2 Peter Haker in zijn kraam Maandags staat vakslager Peter Haker uit Oudeschild met een kraam op de markt in Den Burg garnaal behoudt zijn unieke smaak doordat er geen conserveermiddel wordt toege voegd. Elke zon dagavond vaart de kotter TX 25 de haven van Oudeschild uit. De vangst wordt aan boord verwerkt en gepeld in de pellerij in De Koog. Binnenkort vaart de kotter als eerste garna lenboot met de Texelse sumwing, een vistuig waarmee milieubewust gevangen wordt. Zelf eens proeven? Dat kan iedere vrijdag van 9 tot 12 uur in de haven. De TX 25 ligt nabij restaurant Het Pakhuus. BOLLEKAMER ME LPO T De Schans HOOR NDER WEG N501 4 Ceres 11 Loodsmans duin MO KS LO OT DEN HOORN PO NT W EG 4 3 2 1 3 Bewaakt strand 10 Prins Hendrik Polder DE GEUL DE GEUL DE PETTEN 2 1 , t Horntje 9 HOR SME Naaktstrand 8 7 ERT MOKBAAI JES 4 6 5 DE HORS Veerdienst Texel - Den Helder N.V. TESO Marsdiep 5 Lees verder op pagina 11 Fruithof de Veen, nabij Den Burg, bereik je via een slingerweg door de honderd jaar oude boomgaard waar bessen, pruimen, kersen, ap 4 Corine Witte in de kersenboomgaard pels, peren en stoofperen groeien. In de boerenwinkel wordt naast fruit zelfgemaakte jam verkocht. In de weekenden kun je op het kleine terras genieten van zelfgemaakte appel of pruimentaart. En wil je eens proeven van het leven op een fruitboerderij? Ook dat kan op de eenvoudige boerencamping of in de chaletsboetjes en vakantiehuisjes in de boomgaard. Kadijksweg 10, Den Burg, tel. (0222) 310 311. Maarten Dijker geeft rondleidin Met de shiitake kun je alles, van gen op afspraak. Kadijksweg 15a, roerbakken, frituren tot roken aan Den Burg, tel. (0222) 310 133. toe, vertelt Maarten Dijker van de Texelse Paddestoelenkwekerij. De biologische paddestoel die van oorsprong uit China en Japan komt, kun je gebruiken in soepen, sauzen en salades. In de Texelse kwekerij groeien de shiitakes op een mengsel van zaagsel, water en sporen. De shiitakes worden iedere dag geoogst. Nieuwsgierig naar deze oosterse paddestoel? Maarten Dijker van de Texelse Paddestoelenkwekerij 9 Pagina 8
Pagina 10Heeft u een lesboek, turn pages of online sportbladen? Gebruik Online Touch: editie digitaal bladerbaar op uw website plaatsen.
Zomer 2010 Lees publicatie 19Home