Passie Passie. Volgens vele chef-koks, gastvrouwen en -heren is dat een onontbeerlijk ingrediënt als het om eten en drinken gaat. Fotograaf Tino Kerdijk en journalist Tekst: Ingrid Spelt Foto’s: Tino Kerdijk Ingrid Spelt gaan op zoek naar die Texelse passie. voor eten en drinken 1. Restaurant Havenzicht DE COCKSDORP Restaurant DE COCKSDORP 5 2. Hotel Prins Hendrik 4 3 3. Familierestaurant ’t Bikkelement 4. Restaurant Topido 6. Restaurant Havenzicht DE KOOG OOSTEREND 5. Brasserie café de Kajuit Quintys 2 9 DE KOOG 10 8 6 7 7. Restaurant Vogelhuis-Oranjerie 8. Mexicaans restaurant 9. Restaurant Pure Talk of the Town OOSTEREND 10. Restaurant De Heeren XVII 12. Lunch en dinnercafé De Smulpot 11. Culinaire verwennerij Bij Jef 1 DEN BURG DEN BURG 13 14 12 16 17 Het is volgens de kok een eerlijk en Restaurant Havenzicht is al honderd OUDESCHILD daardoor heerlijk product om te jaar een begrip op Texel. Lekkere bereiden. ‘Het verveelt nooit.’ vis eten, of het nu een gebakken HOORN DEN Sinds kort is het mogelijk om na schol of een exclusief bereide zalm lang tafelen, te overnachten in de is, doe je daar met uitzicht op de nieuwe hotelkamers Schapenboet haven van Oudeschild. Chef-kok en Strandkamer. Haven 6, en eigenaar Ruud Bakker haalt de Oudeschild, tel. (0222) 312 602. vis vers bij de visboer om de hoek. 15 DEN HOORN 11 1 13. Eetcafé Bruintje Beer OUDESCHILD 14. Texel Taveerne De Twaalf Balcken 15. De Texelse Bierbrouwerij 16. Grand café De Hollebol 17. Pizza Mondo Veelzijdigheid, dat is volgens chef kok Henk Prins van Hotel Prins Hendrik het allerbelangrijkst in het culinaire vak. Hij speelt met de wisselende seizoenen. ‘Ik kijk wat er dan op de markt is. Elk seizoen heeft zijn bekoring.’ De herfst staat in het teken van wild zwijn, hert, struisvogel, zeewolf en eendenborst. Steeds meer Texelaars ontdekken het restaurant van dit hotel, dat op een unieke plek in de polder ligt. Voor hen is er een speciaal diner-bob arrangement: je lekker laten ophalen en thuisbrengen met de taxi. Stuifweg 13, Oosterend, tel. (0222) 363 020. Hotel Chef-kok Gerard Hooijschuur van ’t Bikkelement, is trots op zijn nieuwe aanwinst op de menukaart: de turbo schnitzel voor de grote én kleine eter, die ambachtelijk gemaakt is. Verse producten is het credo van Hooijschuur. Aardappelen worden zelf geschild, groente zelf afgehaald, vlees en vis worden nog ’ouderwets’ in de pan gebakken. De chef-kok staat in drukke tijden zeker zo'n 70 tot 80 uur per week in de keuken. ‘Ik ben voor het vak geboren.’ Zijn zoon Stefan neemt over een aantal jaar het roer over. ‘Maar ik zal altijd blijven helpen.’ Kikkertstraat 19, De Cocksdorp, tel. (0222) 316 547. 2 Prins Hendrik mag mijn tuintje niet ontbreken. Het is makkelijk en dichtbij en je weet wat je serveert.’ Kikkertstraat 21-23, De Cocksdorp, tel. (0222) 316 227. In Brasserie café de Kajuit op het vakantiepark Landal Sluftervallei serveert gastvrouw Marike Oostra graag een broodje Texel met lamsham, kruidenkaas, zongedroogte tomaten, salade en honing mosterd dressing. ‘Gasten genieten ervan. Ik krijg altijd complimenten over dit broodje met Texelse producten. Het is ook mijn favoriet. De ham in combinatie met dressing is erg lekker.’ De Kajuit heeft een nautische sfeer waar jong en oud zich thuis voelen. Er is een gezellige zithoek met ouderwetse rotan strandstoelen om te genieten van een kopje koffie, Texels biertje, likeurtje of juttertje. Krim eg 102, w De Cocksdorp, tel. (0222) 316 214. Puur genieten met een Texels tintje doe je bij restaurant Topido. Op de kaart staan vooral Texelse specialiteiten zoals lamsvlees, Waddengarnalen of gerechten die bereid zijn met Texelse producten. Zelfs paling uit de Roggesloot, een nabijgelegen Restaurant natuurgebied ontbreekt niet. Chefkok René Remmers begint de dag met het plukken van onder andere aardbeien, het oogsten van diverse slasoorten, kruiden en tomaten uit de groentetuin achter het restaurant. ‘Als je over passie spreekt dan Familierestaurant Brasserie café 3 ’t Bikkelement Topido 4 5 De Kajuit 19 Passie voor eten en drinken Pagina 18
Pagina 20Scoor meer met een e-commerce shop in uw archief. Velen gingen u voor en publiceerden kranten online.
Herfst 2010 Lees publicatie 21Home