Koks Ferat Umur en Przem Sulima staan in de keuken van het bijna zestig jaar oude hotel-restaurant De Smulpot, het adres waar je tot ’s avonds laat nog kunt aanschuiven voor een goed diner. Het duo staat garant voor een goede culinaire avond in een gemoedelijke sfeer. Kwaliteit staat voor hen voorop. ‘Het herfst- en winterseizoen maken we bijvoorbeeld mooie stamppotten. Het is fijn als gasten na een gezellige avond tevreden de deur uitlopen. Van complimentjes worden we heel vrolijk.’ Binnenburg 5-7, Den Burg, tel. (0222) 312 756. Lunch en dinercafé In eetcafé Bruintje Beer is chef-kok Willem Roeper, bekend als ’Willem Parel’, het gezicht van de zaak. Als kok werkt hij met eerlijke, voornamelijk Texelse producten. Zijn liefde daarin gaat ver. Hij zoekt zelf het vlees en de vis uit. De slibtong op de kaart is ’wereldberoemd’ op Texel. ‘Ik ga zelfs met de kotter mee om te kijken hoe de vis gevangen wordt.’ De chef-kok verandert het menu met de jaargetijden. In de herfst is het mosselengerecht, gekookt met Texels bier en geserveerd met zuurkool met gebakken spekjes en room, een aanrader. Willem Parel is naast kok, ook ijsmaker. Op de kaart staan zijn schapenmelkijs en sorbets. Een trend is het gemberkoekjes- en peperkoekijs. Stenenplaats 2, Den Burg, tel. (0222) 320 164. 12 De Smulpot In de kleine open keuken van bruin eetcafé De Twaalf Balcken maakt kok Sander Moens met liefde de gerechten klaar. ‘Lekker veel vlees voor een betaalbare prijs, is wat ik geregeld hoor. Het fijne van een open keuken is dat je dit soort positieve geluiden hoort. Maar ook van kritiek leer je. Dan blijf je scherp.’ De chefkok hielp als peuter al mee taartjes bakken. Inmiddels werkt hij 14 jaar in het eetcafé en is hij sinds 1,5 jaar mede-eigenaar. Op de kaart staan vlees-, vis- en vegetarische gerechten. Het eetcafé is bekend om zijn spare-ribs en saté. Weverstraat 20, Den Burg, tel. (0222) 312 681. Texel Taveerne Eetcafé 13 14 De Twaalf Balcken De Texelse Het op ambachte ijke wijze gebroul wen speciaalbier van de Texelse Bierbrouwerij gebrouwen uit de granen van het eiland, vindt u bij alle horecabedrijven en slijterijen op het eiland en de Mitra. De laatste drie maanden van het jaar is het tijd voor Bockbier, heerlijk zacht en moutig en een van de vele passies van de drie brouwmeesters. Afgelopen jaar werd alle inspanning extra beloond en kreeg het Texels Bock de titel ’Het lekkerste bockbier van Nederland.’ Wilt u deze winnaar ook eens proeven? U kunt de brouwers bezoeken tijdens een gezellige rondleiding. In oktober op dinsdag t/m vrijdag om 14 en 15 uur. Op zaterdag is er altijd een extra rondleiding om 16 uur. In november en december zijn de rondleidingen op woensdag en zaterdag. Extra rondleidingen op: 2, 9, 18 en 25 november, 21, 23, 28 en 30 december. 25 december gesloten. Schilderweg 214, Oudeschild, tel. (0222) 313 229. Grand café Het recent geopende grand café De Hollebol is een aanwinst in het centrum van Den Burg. Het grand café ademt grandeur uit. De Jugend stil stijl van het pand is een verras sing tussen de veelal gezellige bruine kroegen en eetcafés in het centrum van Den Burg. Heino en Sita Huizing runnen De Hollebol dat ook dienst doet als cultuurcentrum of locatie voor trouwerijen en (verjaardags) partijen. Een droom komt uit. ‘Dit stond jarenlang op ons lijstje. Het organiseren van evenementen zit in ons bloed. In combinatie met lunch, diner en drinken is het helemaal af.’ Medio november wordt De Hollebol officieel geopend. parkstraat 32-34, Den Burg, tel. (0222) 313 161. Bruintje Beer 16 15 Bierbrouwerij Voor een afhaal- of bezorgpizza ga je naar Pizza Mondo. Hans Dijker begon ooit met zijn pizza's op de markt. Al snel werd zijn formule te groot voor de markt en startte hij een bedrijf aan de rand van het centrum. Het geheim van zijn succes? ‘We maken alleen wat we zelf lekker vinden. Volgens eigen concept: we beleggen de pizza’s. Op elke hap zit rijkelijk wat je ook besteld hebt.’ Bij Pizza Mondo kun je ook terecht voor broodjes shoarma, spagetti, lasagne, spare-ribs en salades.’ Schilderend 11, Den Burg, tel. (0222) 315 990. De Hollebol Met dank aan: Tuk Tuk Express Texel, Haven 12, Oudeschild, 06 - 214 520 52. Ingrid en Tino reden in de electrische Tuk Tuk. Pizza Mondo 17 Passie voor eten en drinken 21 Pagina 20
Pagina 22Voor kranten, online lesmateriaal en flyers zie het Online Touch beheersysteem systeem. Met de mogelijkheid voor een webshop in uw spaarprogramma.
Herfst 2010 Lees publicatie 21Home