texelnu ‘Gerechie’-recept om thuis te maken: Op de huid gebakken roodbaars filet met pistou en truffelrisotto Met ervaring in bekende zaken als Pulitzer Hotel en Le Pêcheur in Amsterdam en Auberge La Provence in Laren (de laatste had in de tijd dat Pieter er werkte een Michelinster), ging hij beslagen ten ijs aan de slag op Texel. ‘Het Lindeboom-concept staat. Mensen weten wat ze kunnen verwachten. Het is een kaart met voor elk wat wils en af en toe leuke kwinkslagen. We blijven natuurlijk de puntjes op de i zetten. We wisselen twee keer per jaar van kaart. ’t Schoutenhuys is heel iets anders sinds we de ‘gerechies’ hebben geïntroduceerd. Het zijn kleine gerechten, kleine hapjes, zonder uitgebreid garnituur, naar voorbeeld van de tapas. De woordkeuze is afgeleid van de herkomst van het pand, een gerechtsgebouw. Je kunt de hele avond met de gerechies worden vermaakt. Korter kan natuurlijk ook. De reacties zijn erg goed. We zijn vooral blij dat de gasten zo snel zo enthousiast zijn geraakt. We hebben ook een schoolbord met wat andere gerechten, maar bijna 85 procent van alle gasten kiest voor de gerechies.’ Ingrediënten: 4 geschubte roodbaarsfilets, 4 ontvelde tomaten, 1 limoen, 1 sjalotje, 10 gr. verse peterselie, 1 dl groene olijfolie, 1 teentje knoflook, 1 theelepel witte wijnazijn en peper en zout, 100 gr. risotto rijst, 3 dl gevogelte bouillon, 1 takje rozemarijn, 3 plakjes verse zwarte truffel, 0,5 dl truffelsap. Bereidingswijze taartjes: * aak de pistou door de tomaten M van het zaad te ontdoen en dan in blokjes te snijden. Voeg hierbij een gesnipperd sjalotje, een geperst teentje knoflook, de olijfolie, de azijn en de fijn gesneden peterselie en wat peper uit de molen en iets zout. * ereid de risotto met de overige B ingrediënten, snijd de rozemarijn heel fijn en voeg de fijn gesneden truffel op het laatste moment toe. Let op: risotto moet nog licht vloeibaar blijven. * ak de roodbaars op de huid geduB rende een paar minuten, doe peper en zout op de vis en doe de vis nog heel even in de oven op 170 graden. * erveer de roodbaars op de risotto S en drapeer de iets warm gemaakte pistou eromheen. Hotel Restaurant De Lindeboom ‘t Schoutenhuys, Groeneplaats 14, Den Burg, tel. (0222) 312 041, www.lindeboomtexel.nl Meer lekkere TexelNU Culinair recepten vind je op In TexelNU Culinair verzorgt een Texelse topkok exclu sief voor TexelNU een heerlijk recept om thuis te maken. Deze keer Pieter Krugers (41), chef-kok van De Lindeboom (14 jaar) en ’t Schoutenhuys (7,5 jaar) in Den Burg. www.texelnu.nl Ruud en Christie Boom koken ‘op sien Tessels’ Interview: HopText ‘Bijna iedere gast vindt het leuk om iets echt Texels te proeven’, weet Ruud Boom uit Oudeschild. De kok heeft samen met zijn vrouw Christie al twintig jaar een goed lopend cateringbedrijf. Met hun lekkernijen verzorgen ze groepen op de meest uiteenlopende locaties: van schapenboet tot wadplaat. In eigen keuken geven ze ook populaire kookworkshops. Koken is ‘hot’, getuige de vele boeken en tv-programma’s van de laatste jaren. ‘Dat zie je terug bij onze workshops’, vertellen Ruud en Christie. ‘Vaak proberen de deelnemers tv-koks te imiteren. ‘Hé Foto: Ruud Boom Foto: Zilte Zaken 13 en 20 oktober: kookworkshops op Dag van het Texels product sufferd, je vergeet nog wat!’, roepen ze dan. De sfeer is gezellig, al gaat het wel om het koken. Soms komen ze binnen aan het eind van een puzzeltocht. Denken ze meteen aan tafel te kunnen… Gelukkig hoeft niemand ook af te wassen.’ Het thema ‘Texelse producten’ is het meest in trek. Van de koks leren de deelnemers een compleet diner met eilandgerechten te bereiden. Ruud is al jarenlang bestuurslid van de Vereniging voor Texelse Producten Promotie. ‘Je hebt hier van alles. Groente, fruit, kaas, lamsvlees, vis, noem maar op. eerlijke producten, op Texel geteeld of verwerkt, waarmee je eindeloos kunt variëren. Bovendien ken ik de mensen en weet waar het vandaan komt. Over elk product zijn mooie verhalen te vertellen.’ Toen Ruud en Christie met hun bedrijf begonnen, was ‘catering’ amper bekend. Inmiddels spelen ze met zeven medewerkers in op de wensen van bedrijven, families en andere groepen die het eiland bezoeken. Van picknicks, verrassingsontbijtjes en pastamaaltijden tot themafeesten of een complete bruiloft, het is allemaal mogelijk. ‘Over elk product zijn mooie verhalen te vertellen’ ‘We proberen steeds vernieuwend te zijn. Zo bakken we zelf banket en kunnen we bruidstaarten en gebak naar wens leveren. Ook verzinnen we arrangementen, zoals proefen beleefdagen bij een asperge- boerderij, in de duinen en op de Waddenzee met een echte visser. Met dit werk kom je op de gekste plekjes. Zo hadden we een keer op fort De Schans een luxe programma voor een groot bedrijf. We hebben toen alles uit de kast gehaald, met pianomuziek, mensen in klederdracht en het visserskoor dat op de brug stond te zingen. Texel zit vol mogelijkheden.’ Voor meer informatie: www.texelcatering.nl 29 Pagina 28

Pagina 30

Interactieve espaarprogramma, deze tijdschrift of onderwijsmagazine is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het digitaal zetten van digitale spaarprogramma.

Herfst 2010 Lees publicatie 21Home


You need flash player to view this online publication