Texel Toen: een nostalgische terugblik in het verleden van Texel. Dit keer terug in de tijd met Strandpaviljoen Paal 9. Dinsdag 17 januari 1984. Noordwesterstorm. De actie om een Texels strandpaviljoen te redden haalt zelfs het NOS-journaal. Dertienduizend zandzakken worden gevuld en voor het paviljoen geposteerd om de mogelijke gevolgen van de voorspelde windkracht 12 te pareren. Golven teisteren de vesting. Maar het fort wint. René Jager, samen met echtgenote Nikoline sinds 2002 eigenaar van Paal 9, weet dat sinds 1953 het paviljoen bekend is. Begonnen als een soort fietsenstalling in een oude bunker bestaat Paal 9 tegenwoordig uit een permanent paviljoen op het duin en een vergaderruimte met internetfaciliteiten op het strand, die van maart tot en met oktober kan worden gehuurd. ’s Ochtends een spreker, dan een lunch, ’s middags raften of volleyballen en een barbecue als afsluiting, zo ziet een gemiddelde bijeenkomst eruit. Het duinpaviljoen, vroeger meer een dorpscafé, is overdag gelegenheid waar wordt gegeten en gedronken en onder andere stek waar steeds vaker door mensen met laptops wordt gewerkt. ’s Avonds is Paal 9 specialiteitenrestaurant met een groot aandeel aan vis. ‘De locatie is geweldig. Onze achtertuin is 600 hectare natuurgebied. Naast horecabedrijf zijn we informatiepunt voor wandelaars. En openbaar toilet. Daar moet je niet moeilijk over doen. Gastvrijheid is ons vak.’ Zo warm werden ook de stoere mannen onthaald die, hard werkend en vechtend tegen de oerkrachten van de natuur, ruim een kwart eeuw terug het paviljoen redden. De erwtensoep smaakte nog nooit zo lekker… Foto's: Pieter de Vries Voor de complete fotoreportage kijk op Gezellig tafelen met de hele familie Tijdens de vakantie wil je lekker genieten. Niets moet, alles mag. Vooral jezelf zijn. Zonder verplichtingen. Lekker ongedwongen. Dragen waar je zin in hebt, eten waar je trek in hebt. In ’t Bikkelement begrijpen ze dat. In dit gezellige familierestaurant in De Cocksdorp hangt een ongedwongen sfeer. ‘De hele familie is hier welkom. Kinderen, oma en zelfs de hond mag mee’, lacht Joke Hooijschuur. Samen met echtgenoot Gerard is zij eigenaar van ’t Bikkelement. De sfeer is intiem en gemoedelijk, de kaart uitgebreid en gevarieerd. Hollandse keuken met Texels tintje! Sinds het restaurant in 1994 werd overgenomen door de familie Hooijschuur, is er veel veranderd in ’t Bikkelement. Alle gerechten en sauzen worden in eigen keuken gemaakt, natuurlijk met verse ingrediënten. Er wordt gekookt volgens de Hollandse keuken, maar met een Texels tintje! Specialiteit van het huis zijn de spareribs. ADVERTORIAL Natuurlijk ontbreekt het Texelse lamsvlees niet op deze kaart! Winterse gezelligheid Ook deze winter is het weer volop gezelligheid in ’t Bikkelement. Dagelijks vanaf 10.00 uur bent u welkom voor een kop koffie, thee of warme chocolade met wat lekkers. Heerlijk na een winterse wandeling! Ook dagelijks open voor lunch en diner. In januari zijn wij gesloten. Familierestaurant ’t Bikkelement, Kikkertstraat 19, De Cocksdorp, tel. (0222) 316 547. 23 Pagina 22

Pagina 24

Scoor meer met een webwinkel in uw artikelen. Velen gingen u voor en publiceerden handleidingen online.

Winter 2010 Lees publicatie 22Home


You need flash player to view this online publication