texelnu In TexelNU Culinair verzorgt een Texelse topkok exclu sief voor TexelNU een heerlijk recept om thuis te maken. Deze keer Christiaan Waterreus (56) souschef van Brasserie-Café De Kajuit op het Landalpark in De Cocksdorp. Na jaren eigen restaurants in de Randstad te hebben gehad en een zeven jaar durend buitenlandavontuur, streek Christiaan twee jaar geleden neer op Texel. ‘Landal is een enorm fijn bedrijf om te werken met veel saamhorigheid. Ik had het tien jaar eerder moeten doen.’ De keuken van De Kajuit is Nederlands/ Frans georiënteerd. Visgerechten zijn erg populair. Christiaan: ‘We hebben bijvoorbeeld een trio van schol, zalm en grote garnalen met spinazie en mierikswortel. Of, best verrassend, kabeljauw met rode wijnsaus en gedroogde ham. Onze nieuwe kaart biedt ook goede vleesgerechten, zoals een biefstuk met rozemarijn-sjalottensaus of een tournedos met mosterdsaus. Erg lekker allemaal. Daarnaast hebben we een specialiteitenkaart met gerechten van het seizoen, zoals in het voorjaar asperges en in het najaar wild.’ Niet verwonderlijk dat De Kajuit naast de vele gasten van het vakantiepark ook behoorlijk wat Texeltoeristen en Texelaars mag verwelkomen. Voor de lezers van TexelNU geeft Christiaan het recept van een heerlijk visgerecht. Ingrediënten: (voor 4 personen) 600 gram Texelse aardappel, 2 eetlepels crème fraîche, 3 theelepels kerriepoeder, zout en peper, ‘OOIT’ BAS C o l u m n Bas is ‘beroepsoverkanter’, theaterrestaurant Klif 12. woont in Den Hoorn en werkt bij Op het moment dat ik dit schrijf, alsof daarmee het eerste decener nu opzit. Terwijl 2011 alweer loopt 2010 op z’n endje. Het is net nium van dit nieuwe millennium het 12e jaar is dat met de 2 van zitten de eerste 10 jaren erop. Ik vraag me af, als je over 20 of 60 jaren terugkijkt op dit herinnert. bootje heen en weer tussen Texel en Den Helder. Dat waren toen nog twee gemeentes, met mooie die voor die boot zorgde heette Teso.’ ‘Kijk, pap, hier een pic- nieuwe gemeentehuizen. De club 2000 begint, maar gevoelsmatig ture met een nieuwe school die schap, hadden ze daar allemaal gemeenschap op school?’ ‘Nee, jong, vroeger gingen we daar naar toe om wat te leren. Dat geopend wordt, scholengemeen- tijdperk, wat je je er dan nog van Als je oude Texelse Couranten terugvindt en kijkt wat ervan is blijven hangen en dat moet is wat jij nu ’s morgens tussen 10.00 en 10.15 uur leert als je achter de computer zit. Toen moesten we ook allemaal nog leren lezen’. ‘Goh, leuk pa, door dat uitleggen aan kinderen (als er dan nog kinderen zijn, maar dit is wel een heel cynische visie). ‘Kijk hier, Wouter de Waal, een ouwe papier gaan. Met foto’s van schapen, wat een lollige beesten en al die ruimte, die ze dan weer ook die mensen met die gekke Kabeljauwfilet met kerrie aardappelpuree, zeekraal en geblancheerde Texelse zeekool 4 kabeljauwfilet, 1 eetlepel boter, 1 eetlepel olie, 100 gram zeekraal, 300 gram zeekool, zout en peper Bereidingswijze: Schil de aardappel en snijd hem grof. Kook in 30 minuten gaar. Stamp fijn en voeg de crème fraîche en de kerrie toe. Breng op smaak met zout en peper. Dep de vis droog en bestrooi met zout. Bak hem in de boter en olie op de huid in 3-5 minuten gaar, draai de filets om en bak ze nog 30 seconden. Haal uit de pan en bak in het braadvet de zeekraal zeer kort aan. Blancheer de zeekool kort. Leg eerst een bergje aardappelpuree op het bord, drapeer de zeekraal erover en leg de kabeljauwfilet er tegenaan. Leg vervolgens de zeekool over het gerecht Garneer het bord met wat kerrieroom of kerrie met olijfolie. Eet smakelijk! Brasserie-Café De Kajuit/ Landal Sluftervallei, Krimweg 102, De Cocksdorp, tel. (0222) 31 62 14. Meer lekkere TexelNU Culinair recepten vind je op overkanter, ja, zo noemden ze dat toen. Hij was toen net directeur van de VVV, wat een onschuld, volzetten met bloembollen. Maar kleren en een burgermeester die een vrouw is, eigenlijk een burgerjuffrouw, toch? En die auto’s, je lacht je gek! En überhaupt dat het nieuws verspreidt wordt op papier. Wat een verspilling, dan nemen zeker gewoon weggooien? Wat een Batavieren waren jullie toen nog, zeg!’ Het kan meevallen, het kan hè?’ ‘Wat zeg je, VVV? Wat is dat, maken de mensen uitstapjes pap?’ ‘Nou, jongen tegenwoordig naar andere planeten, maar ooit kwamen ze en masse naar Texel. Dat vonden ze toen leuk om hier een tijdje te zijn. Dan gingen ze fietsen. En in de zomer stonden moest je dat papier na het tot je ze in een tentje op het gras, maf, hè? Nou, en de VVV regelde dat is dat familie van hem, Kees de Waal?’ ‘Nee, die was toen chef destijds.’ ‘En zie daar, op die foto, mogelijk nog gekker; het idee dat t.z.t. iemand deze column onder ogen krijgt en dan grinnikt om de een beroepsachterhoeker, ‘pap, wat is dat, Achterhoek?’….. bij de Teso.’ ‘De Teso? Wat is dat nu weer? Nou, jongen, vroeger toen er die brug nog niet was, naïeve voorstelling van zaken van www.texelnu.nl ging er heel vaak op een dag een De Compagnie: modern sfeervol restaurant op mooiste plek Texel! OUDESCHILD - Ad en Marleen Harman hebben met De Compagnie een fantastisch modern en sfeervol horecabedrijf neergezet. Begonnen als eetcafé is De Compagnie uitgegroeid tot een restaurant dat veel meer biedt dan een standaard broodje kaas of kroket. Bezoekers zijn verrast wanneer ze De Compagnie ontdekken. In het met houten vloer, stijlvol meubilair en kroonluchters prachtig ingerichte etablissement worden verrassende en verfijnde gerechten geserveerd. Ook de drankjes, waaronder heel veel bijzondere koffiesoorten, zijn opvallend. Tel daarbij het fenomenale uitzicht op -De Compagnie ligt op een terp en kijkt uit over jachthaven, visserijhaven en Waddenzee!- en duidelijk is dat verblijven bij De Compagnie echt iets bijzonders is. Lekkernijen van het huis Je kunt de hele dag in De Compagnie terecht. ’s Ochtends voor overheerlijke taarten met koffie en (verse, biologische) theesoorten. Tussen de middag voor onder andere vers bereide soepen en belegde luxe broodjes met Texelse specialiteiten. Vanaf 17.00 uur wordt vorstelijk uitgepakt met fan- tastische vlees- en visgerechten. Blijvertjes op verzoek: de grote portie huisgemarineerde saté en de pikante garnalen, die zijn gewokt met mango. Speelwrak Hoewel op de kaart met kinderen rekening wordt gehouden, zullen zij vooral geïnteresseerd zijn in het naastgelegen spannende speelwrak… De Compagnie, Haven 20, Oudeschild, tel. (0222) 313 608 www.decompagnie-texel.nl Openingstijden: tot de kerstvakantie: di., wo. en do. gesloten, in de kerst vakantie alle dagen open vanaf 11:00 uur m.u.v. 25 en 26 dec. In januari alleen weekenden geopend. In de voorjaarsvakantie alle dagen geopend vanaf 11:00 uur. Daarna weer di., wo., do. gesloten. 25 Pagina 24
Pagina 26Interactieve digitale nieuwsbrief, deze archief of club blad is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het digitaal op uw website plaatsen van digi-presentaties.
Winter 2010 Lees publicatie 22Home