Groene projecten? Texel is er bekend om. Het eiland is een proeftuin voor elektrisch rijden, opwekken van aardwarmte, zonne- en windenergie. 2020 is de streefdatum, dan wil de gemeente zich grotendeels zelf bedruipen met eigen groene energie. Achter de deuren van vele huishoudens schuilen echter al veel langer groene en milieubewuste Texelaars. Hinter grünen Türen Grüne Projekte? Texel ist dafür bekannt. Die Insel ist ein Versuchsfeld für Elektrofahr zeuge, sowie die Erzeugung von Erdwärme, Sonnen- und Windenergie. 2020 ist das angestrebte Datum, dann will sich die Gemeinde größten teils selbst mit grüner Energie versorgen. Hinter den Türen vieler Haushalte verbergen sich jedoch schon viel länger grüne und umweltbewusste Texeler. Benno Bakker (57) ist Dünenbauer. In der rauen Dünenlandschaft zwischen Paal 12 und De Hors bewirtschaftet er eine Herde Schottischer Hochland rinder und Exmoorponys für die staatliche Forstverwaltung und den ökologischen Verwaltungsbetrieb Gradiënt. Zwei- bis dreimal in der Woche macht er seine Runde durch das Gebiet und prüft den Gesundheitszu stand der Tiere. Schon früh ging Bakker mit seinem Vater aufs Land. Der traditionellen Landwirtschaft war der grüne Texeler nie abgeneigt, doch als Student wollte er es ‘anders machen’. 1980 begann er zusammen mit Marc van Rijsselberghe den ersten biologisch-dynamischen Bauernhof Sint Donatus (heute bekannt als der Therapiebauernhof Novalishoeve). Der Hof erregte in den Zeiten von Protestaktionen gegen Nuklear waffen, Krieg und Gewalt landesweit großes Aufsehen. Seine Milchprodukte wurden mit Preisen ausgezeichnet und im In- und Ausland vertrieben. Interview: Ingrid Spelt achter groene deuren o Bakker Benn Hij kon nog niet lopen of ging al de boer op. Leren kijken naar dieren is Benno Bakker (57) met de paplepel ingegoten. Nu heeft hij een speciale band met ’zijn 18-jarige meisje’, een Schotse Hooglander uit Bakkers kudde grote grazers in het ruige duingebied tussen Paal 12 en De Hors op het zuidelijke puntje van Texel. Wars van de traditionele landbouw is hij nooit geweest, maar Bakker kan zijn pioniersbloed nu eenmaal niet negeren. De kudde Hooglanders en Exmoor pony's -inmiddels uitgegroeid tot 40 volwassen runderen, 18 volwassen paarden en 13 kalveren en 4 veulens- kwamen op zijn pad. Tot zijn dood vreest hij. ‘Door Staatsbosbeheer en Gradiënt werd ik ruim vijftien jaar geleden gevraagd de kudde te beheren. Beheer met Hooglanders was toen uniek en dat trok me. Ik heb zoveel lol aan de dieren. Ze herkennen mij, zijn rustig en sober. Bijzonder is dat ze zich altijd redden. Ik kan me een leven zonder de kudde niet voorstellen. Iedere keer weer is het heerlijk rustgevend om in het 600 hectare gebied rond te lopen. Dat doe ik zeker twee of drie keer per week. Wekelijks check ik hun gezondheid.’ Op de boerderij van zijn ouders was hij als kind al niet weg te slaan bij de schapen en koeien. Dat hij iets met dieren moest, wist hij al snel. Na de lagere landbouwschool, volgden de middelbare en hogere variant. Met verwondering kan hij nog steeds kijken naar het traditionele boerenbedrijf. Het zou toch ook op een andere manier moeten kunnen, dacht hij wel al als student. Samen met Marc van Rijsselberghe startte Bakker in 1980 het biologisch dynamische bedrijf Sint Donatus (nu bekend als zorgboerderij Novalishoeve, red.) in Den Hoorn. Oorspronkelijk een initiatief van de moeder van Van Rijsselberghe, eveneens de oma van Bakkers echtgenote. Landelijk trok de werkwijze op de boerderij, waar kwaliteit en educatie de hoofdrol speelden, veel bekijks in een tijd van protestacties tegen de kernbom, geweld en oorlog. Jongeren kwamen van heinde en ver voor een plekje op de boer derij. ‘We hebben hier wel jongens die vervangende dienst deden, gehad. Ze voelden zich aangetrokken tot deze stroming van landbouw. Het is uitdagend omdat er veel van je wordt verlangd om een bio ogisch dynamisch l bedrijf rendabel te krijgen. De jongeren bleven ook echt lang hangen.’ Ook jeugd die net even buiten de maatschappij viel, vond er een plekje. Lang voordat de term zorgboerderij een begrip werd in Nederland, draaiden Bakker, Van Rijsselberghe en hun echtge otes al n op volle toeren zo'n boerderij. ‘Maar we betaalden wel alles uit eigen portemonnee.’ Roer om De zuivelproducten van Sint Donatus kregen uiteindelijk een groot afzetgebied in binnen- en stukje Foto: Zilte Zaken buitenland. De zuivel werd bekroond met prijzen en lag als eerste biologisch dynamisch product bij de AH. De complimenten van de consument stroomden binnen. De pioniersklus was geklaard. Tijd voor Bakker om het roer in 2002 om te gooien. Zijn leven neemt acht jaar lang een verrassende wending bij accountantskantoor B&B. Ook daar pioneerde hij en zette nieuwe lijnen uit. Toch kon hij het groene ondernemen niet uit zijn hoofd zetten. Naast de cijfertjes en beleid maken op het accountantskantoor, bemoeide hij zich met Slow Food. ‘Dat romantische beeld van lange tafels met goede en eerlijke producten, waar boeren elkaar ontmoeten, liet me niet los. Ik sloot me aan bij de pas opgezette Texelse afdeling. Het bewustzijn voor voedsel in Nederland is laag. Bij Slow Food worden producent en consument op een mooie manier in contact gebracht door bijvoorbeeld proeverijen en workshops.’ Jonge ondernemers Opnieuw is het tijd voor een andere wending in het leven van de groene Texelaar. Zijn hoofd komt om van de plannen. Wat, wil hij niet precies prijsgeven, wel dat hij zijn kennis wil delen met jonge groene ondernemers en de Texelse samenleving. Meer zilte TexelNUartikelen vind je op Zudem war Donatus eine Anlaufstelle für Jugendliche, die durch das Netz der Gesellschaft gefallen waren. 2002 kam Bakkers Aufgabe als Wegbereiter auf dem biologisch-dynamischen Bauernhof zu ihrem Ende. Heute ist er bei Slow Food aktiv und bringt ehrliche Produkte vom Bauern an den Konsumenten. Er macht Pläne, sein Wissen mit jungen Bio-Unternehmern zu teilen. www.texelnu.nl 27 Pagina 26
Pagina 28Interactieve digi nieuwsbrief, deze clubmagazine of lesboek is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het converteren naar een online publicatie van web gidsen.
Winter 2010 Lees publicatie 22Home