theaterrestaurant Klif 12. `Stil aan de overkant' Al een paar jaar schrijf ik columns In TexelNU Culinair verzorgt een Texelse topkok exclusief voor TexelNU een heerlijk recept om thuis te maken. Deze keer Ronald Kroon (48), eigenaar/ chef-kok van het nieuwe Restaurant de Kroontjes bij Bosch en Zee in De Koog. `Dit is een restaurant met een ongedwongen sfeer waar iedereen welkom is voor een schnitzel, een saté of een wat uitgebreidere maaltijd', vertelt Ronald. `Het gaat er hier lekker losjes aan toe, alsof je in je eigen huiskamer zit. In onze keuken maken we alles vers. Niets komt uit blik. Natuurlijk werken we graag met Texelse ingrediënten.' Ronald is een bekende op Texel. De laatste dertien jaar was hij chefkok bij La Morena in De Cocksdorp. Daarvoor werkte hij jaren als hoofd van de keuken in restaurants op het vaste land. `Mijn vrouw Gerda en ik hebben altijd al een eigen restaurant gewild. Met kleine kinderen ging dat niet. Nu zijn ze 19 en 16 jaar, dus behoorlijk zelfstandig en deed zich de kans voor dit restaurant over te nemen. We hebben de zaak leuk aangekleed en zijn in februari opengegaan. We zien uit naar het voorjaar, waarbij mensen ook lekker op ons terras kunnen eten.' Voor de lezers van TexelNU geeft Ronald het recept van een heerlijke paté. Ingrediënten: (voor 4 personen) 15 plak katenspek, 400 gr. fazant- voor deze krant. De redactie was ooit zo gevat, om boven mijn column `beroepsoverkanter' te zetten. Och, daar kon ik wel om jongens dat nu leuk vinden...' Recentelijk ging ik nadenken grijnzen, ik dacht, ja, laat ze, als die over het begrip `overkanter'. Het klinkt als, `gezellig dat je er bent, maar je komt wel van een andere planeet'. Ook al woon ik al 15 jaar te verbeelden, ik ben en blijf een overkanter. op 't Gouwe Boltje, ik hoef me niks Afgelopen zomer vroeg een dame uit Haarlem me, op de zaak, waar luidde mijn antwoord. Ze rea ik vandaan kwam. `De Achterhoek' geerde verwonderd met, `als je nu POLDERPATÉ filet, 4 konijnenbouten, 50 gr. wortel, 50 gr. bosui, 50 gr. pistachepitten, 50 gr. maïskolfjes, 2 dl. room, 4 eiwitten, zout, peper, madeira, olijfolie Bereidingswijze: Snijd de konijnenbout, wortel, maïs en bosui in stukken (niet te fijn). Doe de fazant en eiwit in een keukenmachine en draai dit fijn, tot er een fijne massa ontstaan. Spatel de room door deze massa heen en zet de massa in de koeling. Roerbak de groenten in de olie en laat de groenten daarna weer afkoelen. Meng de groenten, konijn en pistachenoten door de fazantenmassa en breng op smaak met peper, zout en madeira. Bekleed de patévorm met katenspek en vul de vorm met de massa. Zet de vorm in een schaal met water in de oven op 160 graden tot de kern van de paté minimaal 65 graden in. Laat de paté eerst rustig afkoelen alvorens te lossen en snijden. Lekker met rode ui marmelade en gefrituurde schorseneren. Eet smakelijk! Restaurant de Kroontjes, Dorpsstraat 235, De Koog, tel. (0222) 31 76 10. Meer lekkere TexelNU Culinair recepten vind je op uit het mooiste stukje Nederland komt, wat moet je dan hier?' Ik antwoordde kalm, op rustiek Ach terhoekse wijze, `home is where the devil' (sorry, Cor). the heart is, and I sold my soul to Texelaars vinden het een bla mage, als er bij `geboorteplaats' in hun paspoort `Den Helder' staat. Verwekt en gedragen op Texel, even een paar dagen weg, voor de bevalling naar het Geminizieken verdere leventje op Texel wonen. `Ja, maar ik ben toch geen kraai!, zoals ze Heldenaren liefkozend huis in Den Helder en dan hun hele noemen; die ons op hun beurt dan weer `skepe' (schapen) noemen, hè hè, lekker makkelijk, toch? Dit sentiment, het 'dit is mijn www.texelnu.nl plekjesentiment', zie je veel bij oudere Texelaars, maar natuur ADVERTORIAL DEN BURG - Voor een bezoek aan een wijngaard met kwaliteitsproducten hoeft u tegenwoordig niet naar Frankrijk. Texel heeft namelijk een heuse wijngaard! Deze enige wijngaard van de Wadden en een van de meest noordelijke van Nederland brengt een aantal topwijnen voort. Leuk: doe mee aan een rondleiding, laat u informeren over het ontstaan van de wijngaard en het wijn maken. De rondleiding wordt afgesloten met een proeverij! Wijngaard de Kroon van Texel is een initiatief van de jonge wijnmaker Jan-Jaap Kroon. Hij startte zijn milieuvriendelijke wijngaard in 2005. De wijngaard heeft een omvang van circa drie hectare. JanJaap produceert jaarlijks ongeveer zesduizend liter Texelse wijn. Dat kan toch niet? Nogal wat bezoekers aan Texel reageren verbaasd. Een wijngaard op Texel? Dat kan toch niet? `Wel Verrassend: wijn van Texelse bodem dus', lacht Jan-Jaap. `En als bezoekers de wijn proeven, slaan ze stijl achterover vanwege de kwaliteit. Helaas hebben Nederlandse wijnen nog steeds een negatief stempel. Ze zouden zuur zijn, slecht zijn in het algemeen en druiven telen in Nederland kan eigenlijk niet. Gelukkig bewijzen steeds meer Nederlandse wijnboeren het tegendeel.' Wie mee wil doen aan een rondleiding ( 9,00 p.p.) is welkom op vrijdag om 14.00 uur (vanaf juni), zaterdag om 11.00 uur en dinsdag om 11.00 uur. Voor groepen (families, vrienden of collega's) zijn rondleidingen op andere tijdstippen mogelijk. BAS TEXELNU Bas is `beroepsoverkanter', woont in Den Hoorn en werkt bij Column lijk ook bij Limbo's (Limburgers), Snekers (niet te verwarren met Sneakers), Achterhoekers (daar zeker!), Tukkers (lijkt me sterk), Biesbossers (waarom niet), of `kraaien' dit sentiment uit). bij pak `m beet Heldernaren (ze Jongeren willen vaak, na de mid delbare school, vlot van het eiland `Gezellig dat je er bent, maar je komt wel van een andere planeet' af, `effe kieke aan de overkant', studeren en/of werken, of voor de liefde. Een gedeelte komt na 'n aantal jaren weer terug, al dan niet met hangende pootjes; het andere gedeelte vindt `het' juist aan de nog maar zelden zien. overkant en laat zich vervolgens Dus, redactie, dan kun je me wel een `beroepsoverkanter' noemen, maar dan denk ik , `pfff, kiek toch noar ow zelluf, schoap (da's dan weer achterhoeks voor `schaap'), want als ik in Den Oever sta, zijn jullie voor mij ook overkanters! Een heerlijke lente, op het Boltje, voor alle Overkanters en `Deze kanters' (?), of Binnenkanters (?), of Weerkanters (van `over en mensen die veel in bed liggen). weer') en voor Ledikanters (dat zijn Wijngaard de Kroon van Texel, Rozendijk 32, Den Burg, telefoon (06) 51 808 386, www.wijngaarddekroonvantexel.nl 19 Pagina 18

Pagina 20

Voor catalogussen, online uitgaves en rapporten zie het Online Touch CMS systeem. Met de mogelijkheid voor een online shop in uw uitgaves.

Voorjaar 2011 Lees publicatie 1Home


You need flash player to view this online publication