Oesters & Meer - 27 oesterrecepten om thuis te maken De man die oesters toegankelijk maakt Interview: Tekstbureau C&M Media TEXELT i p s Probeer het zelf eens: een oestergerecht maken. Dit recept omschrijft hoe je eens heel anders oesters eet; met zongedroogde tomaat en gegratineerd met kaas uit de oven. Dat smaakt niet alleen heel lekker, maar ziet er ook nog eens fraai en kleurig uit. Eet smakelijk! Gegratineerde oesters en tomaat Ingrediënten: - 12 oesters - stuks zongedroogde tomaat 4 (liefst zelf gemaakt) - 4 eetl. bieslook - 100 ml. slagroom - eetl. geraspte Parmezaanse 3 kaas Open de oesters. Was de schelpen in heet water en laat ze drogen. Plaats de oester­ schalen op een bakplaat. Snijd de zongedroogde tomaat en de bieslook fijn. Klop de slagroom half stijf en voeg daar de kaas aan toe. Leg op elke oester een beetje bieslook en zonge­ droogde tomaat. Verdeel er het slagroommengsel over. Zet de oesters onder een voorver­ warmde grill. Na 4 à 5 minuten zijn ze klaar. DEN BURG - Zo gesloten als een oester. De letterlijke ontoegankelijkheid van het schelpdier zorgde voor het ontstaan van de figuurlijke betekenis. Oesters zijn moeilijk te openen. De relatieve onbekendheid van de delicatesse maakt al snel dat mensen een oester gerecht niet zo snel in een restaurant bestellen. Sinds Texelaar Martin Zeeman op feesten en evenementen oesters ter plekke openmaakt, op smaak brengt en serveert, is de oester op Texel populair geworden. Zijn dit najaar verschenen boek ‘Oesters & Meer’, met begrijpelijke oesterrecepten en ingrediënten die gewoon in de supermarkt te koop zijn, maken de oester nog toegankelijker. Het boek is nu al een succes. Martin Zeeman is druk. Hij heeft er net Texel Culinair opzitten. Hij en zijn vrouw Karina presenteerden zes verschillende oesters op de jaarlijkse proeverij; één Hollandse en vijf Franse schelpdieren. Drie soorten waren zeer exclusief en nog nooit op Texel gepresenteerd. De jury was unaniem in haar oordeel; in de categorie overig (naast de categorieën kleine en grote restaurants) had hij de meest aansprekende stand. Een week eerder kwam zijn boek ‘Oesters & Meer’ uit. Cindy Welboren van Nauta Boek presenteerde het werk als het enige Nederlands- Foto’s: Zilte Zaken talige oesterreceptenboek. Binnen drie kwartier waren er tientallen verkocht. Een zeldzaam hoog aantal. Hype ‘Ruim drie jaar geleden zijn wij begonnen als de Tesselse Oesterman’, verhaalt Zeeman over de totstandkoming van het boek ‘Oesters & Meer’. ‘Ik presenteerde oesters op evenementen. Het was snel een hype op het eiland. Veel mensen die een feestje wilden vieren, nodigden mij uit om rond te gaan met oesters. Vervolgens gingen we proeverijen en workshops organiseren. Uiteindelijk hadden we zoveel informatie verzameld, dat we vonden dat we er iets mee moesten doen. Dat werd een boek. We hebben er, tussen de bedrijven door, in totaal een jaar aan gewerkt. We willen laten zien dat je meer met oesters kunt doen dan ze rauw met Citroen en een beetje peper eten. Er zijn veel meer variaties met rauwe oesters mogelijk. En ze zijn ook heerlijk wanneer ze zijn gebakken, gestoofd, gegratineerd, gefrituurd of in een soep zijn verwerkt.’ Ontdekkingsreis ‘Ik haal graag drempels weg’, aldus Zeeman over de manier waarop de oester Texel heeft veroverd. ‘Negen van de tien mensen die ik op een evenement aanspreek, hebben nog nooit een oester geproefd en zullen dat niet zo snel doen. Als je ze in een restaurant bestelt, krijg je meestal een half dozijn. Als je de oester niet kent, doe je dat niet snel. Bij een viswinkel laat je ze ook aan je voorbijgaan, want hoe krijg je zo’n ding eigenlijk open? Daarom is het aantrekkelijk om een oester te proeven als ik ‘m aan je serveer. Op Texel Culinair heb ik mensen geprobeerd op ontdekkingsreis te sturen. Wanneer gebeurt het dat je zes verschillende smaken op één moment kan beleven? Dat werd ontzettend gewaardeerd. Ik zie het als een compliment voor drie jaar werk.’ Ook de vele cadeaus die Martin tijdens de boekpresentatie mocht ontvangen, verrasten hem. ‘Ik heb mensen uitgenodigd in de hoop dat ze massaal zouden komen en hoop- te natuurlijk dat een aantal boeken aan hen zou worden verkocht. Dat gebeurde, maar dat ik ook nog zo ontzettend verwend zou worden, had ik niet gedacht.’ Catering Per 1 oktober zijn de bedrijfsactiviteiten uitgebreid. Martin en Karina Zeeman hebben Grootmoeder’s Catering uit Den Burg overgenomen. ‘Oesters in de vorm van presentatie, proeverijen en workshops als ook sushiworkshops blijven de basis. Daarnaast willen we ons vooral richten op catering voor feesten. Bij ons moet je niets, we doen alleen wat jij wilt. Natuurlijk dragen we graag bij met onze ideeën, ervaring, enthousiasme, gastvrijheid en creativiteit.’ Oesters & Meer, Den Burg, www.oestersenmeer.nl Receptenboek Oesters & Meer, € 19,95. Meer zilte TexelNUartikelen vind je op Foto: Henk van Wijk Zongedroogde tomaten Ingrediënten: - 4 tomaten - extra vergine olijfolie - 6 blaadjes verse basilicum - vers gemalen zwarte peper - zeezout De tomaten in 4 stukken ver­ delen. De pitjes en het vel niet verwijderen. Doe de tomaten in een ovenschaal en besprenkel ze royaal met de extra vergine olijfolie. Bestrooi met zeezout en vers gemalen zwarte peper en verdeel de basilicumblaad­ jes erover. Droog de tomaten ongeveer 2 uur in een oven op 80 graden. De tomaten mogen niet uitdrogen. De tomaten af laten koelen. Wanneer de tomaten zijn afgekoeld de olie weer toevoegen. In een afge­ sloten pot blijven de tomaatjes ongeveer 2 weken houdbaar. www.texelnu.nl 13 Pagina 12

Pagina 14

Voor folders, online magazines en onderzoeksrapporten zie het Online Touch CMS beheersysteem systeem. Met de mogelijkheid voor een e-commerce shop in uw maandbladen.

Herfst 2010 Lees publicatie 21Home


You need flash player to view this online publication