Texelse wijnmaker Jan-Jaap Kroon: Interview: HoptText ‘Van mij mag het tot eind oktober 20 graden zijn’ Interview: HopText Oktober is voor Jan-Jaap Kroon een spannende en drukke maand. Tijd om te oogsten in zijn wijngaard aan de Rozendijk. Na het plukken van de druiven begint hij meteen met de productie van diverse wijnen. Die verrassend goed smaken, zo vinden kenners. Hoe kan een druif in het Texelse klimaat overleven en zelfs een lekkere wijn opleveren? ‘Het weer is hier nogal tegendraads’, vertelt Jan-Jaap. ‘Op Texel schijnt de zon wel vaak, maar door de ligging aan zee is de gemiddelde temperatuur lager. Ik kies daarom voor vroege druifsoorten. Die kunnen met minder zonnewarmte toch goed afrijpen en eerder worden geoogst.’ De ranken op wijngaard ‘De Kroon van Texel’ (zijweg 11 vanaf de boot) staan beschut. Het naburige dennenbos beschermt ze tegen de westenwind. Het is de kunst te zorgen dat de druiven weinig wind en veel zon vangen. Een beetje wind mag wel: zo zijn de druiven eerder droog na regen of dauw. De Texelse wijnmaker is het hele jaar bezig dit proces te optimaliseren. Voortdurend is hij bezig met het wegknippen van overtollige bladeren, scheuten en bessen. ‘Zo hou ik minder trossen over, maar is de concentratie natuurlijke suikers hoger. Ik ga voor kwaliteit. Als je per plant teveel trossen hebt, verwatert de smaak.’ Jan-Jaap teelt vijf hoofdsoorten met elk meer dan duizend wijnstokken. Zo kan hij verschillende wijnen maken: wit, rosé en rood. Fruitig én karaktervol. Met succes, want vorig jaar sleepte hij er twee prijzen mee in de wacht. Nieuw is ditmaal een mousserende wijn, een soort champagne. De groei is dit jaar goed geweest: volle trossen, de bessen niet te groot of te klein. Toch durft hij nog geen verwachting uit te spreken. ‘Alles hangt af van de bloei. In de nazomer wordt de smaak gevormd. Van mij mag het tot eind oktober 20 graden zijn!’ Wijn maken doet hij in de ‘boet’, de schuur bij de wijngaard. Binnen staan roestvrijstalen cilinders en tonnen, waarin het productie ‘Het weer is hier nogal tegendraads’ proces plaatsvindt. Een nauwkeurig werkje. ‘Een foutje is zo gemaakt’, aldus Jan-Jaap. Toch gaan de rondleidingen gewoon door. Tenslotte is het nú wijntijd! Voor meer informatie over een rond leiding bel: 06 - 518 083 86. Bos beschermt wijngaard tegen zeewind Op de nationale wijnkeuring 2010 kende de jury de bronzen medaille toe voor de rosé wijn uit 2009 van Wijngaard ’De Kroon van Texel’ Foto’s: Zilte Zaken Kom kijken naar de nieuwe melkrobots bij Texelse IJsboerderij Labora in De Cocksdorp ADVERTORIAL Schepijs van eigen melk! DE COCKSDORP - Het is de enige ijssalon op Texel die eigen melk gebruikt in het ijs: de Texelse IJsboerderij Labora in De Cocksdorp. Kom hier heerlijk genieten van ambachtelijk gemaakt schepijs met een lekkere toef slagroom. Neem ook een kijkje bij de nieuwe melkrobots en bij onze huis- en boerderijdieren. Een leuk uitje op Texel! Bij Labora kunt u genieten van rust, ruimte en het echte eilandgevoel… En van ambachtelijk gemaakt schepijs natuurlijk. Als enige ijssalon op Texel gebruiken wij melk, afkomstig van onze eigen melkkoeien die lekker buiten in de wei grazen, temidden van natuurgebied De Roggesloot. Waar fabrieksijs veel lucht bevat, is het ijs van IJsboerderij Labora lekker vol van smaak en van superieure kwaliteit. Dat moet je proeven! Niet voor niets is ons ijs ook bij veel andere bedrijven en restaurants op het hele eiland verkrijgbaar. Suikervrij, melkvrij en soja-ijs Wij maken ook sorbetijs, natuurlijk met vruchten van Texelse bodem. We hebben zelfs een groot assortiment suikervrij, melkvrij en soja-ijs. Ook kunt u een kopje koffie of frisdrank bij ons nuttigen. In onze winkel hebben wij veel andere Texelse producten. Zoals kaas van Kaasboerderij Wezenspyk, crèmes van De Noordkroon, lavendel uit Den Hoorn en producten van De Reuzenaardbei. Melkrobots Nieuw zijn de melkrobots. U bent van harte welkom in de stal om te bekijken hoe dat nu werkt. Ook leuk: klim de trap op en bekijk vanaf de zolder de stal! Speeltoestellen De kinderen zullen zich uitstekend vermaken bij Labora. Wij hebben een grote tuin met speeltoestellen. Verder zijn er veel huis- en boerderijdieren van dichtbij te zien. Open U bent tot 31 december welkom van woensdag tot en met zondag van 13.30 tot 17.00 uur. IJsboerderij Labora, Hollandseweg 2, De Cocksdorp. Telefoon (0222) 316 066, www.ijsboerderijlabora.nl 31 Pagina 30
Pagina 32Scoor meer met een online winkel in uw uitgaven. Velen gingen u voor en publiceerden lesmateriaal online.
Herfst 2010 Lees publicatie 21Home