K r u i d e n b i t t e r P R O E V ERI J Tekst: Tekstbureau Texel De aroma’s worden opgesnoven. Welke ingrediënten laten zich al uit de geur destilleren? Dan volgt de smaaktest. De gezichten van de proef personen zijn zo veranderlijk als het weer: zonnig met af en toe bewolking en een donderbuitje. TexelNU onderwierp een groep markante Texelaars aan de Enige echte Texelse Kruidenbitterproeverij. En daar moest op gedronken worden. Texel heeft een uitgebreide variatie in eigen drankjes, variërend van stevige jenever tot mierzoete likeurtjes en alles wat daar tussen zit. Maar bij een eiland hoort een kruidenbitter en ook daarvan zijn er hier diversen. Welke Texelse kruidenbitter kan rekenen op de voorkeur van een echte Texelaar? Er is maar één manier om daar achter te komen: een blinde proeverij met eilanders die verstand hebben van Texel én drank. “Ik houd van duistere drankjes…” Co Vermuë (50), mede-eigenaar Taveerne De 12 Balcken. Valt in de categorie echt Texels product (zowel eigenaar als café). Janka van den Brink (58), mede-eigenaar van wad denveer De Vriendschap tussen Texel en Vlieland. ‘In een kruidenbitter moet je kruiden proeven’. Joscha Schoots (39), producent en bedenker van diverse Texelse drankjes en kruidenbitters. ‘Smaak, zoetheid en alcohol moeten in balans zijn.’ Hannes van Angeren (51), eigenaar onderhoudsbedrijf. Behoort tot de categorie ervaringsdeskundigen. Maarten Boon ( 57), bekendste jutter van Nederland en ervaringsdeskundige bij uitstek. ‘Ik drink regelmatig kruidenbitters overal vandaan. Sommigen kieper ik direct de gootsteen in.’ Simone van Tilburg (46), mede-eigenaar strand paviljoen Paal 12. Drinkt zelf nauwelijks kruidenbitters, maar schenkt ze regel atig m voor haar gasten in. 5 Pagina 4
Pagina 6Scoor meer met een webshop in uw spaarprogramma. Velen gingen u voor en publiceerden clubbladen online.
Winter 2010 Lees publicatie 22Home